Rammelaars en rinkelbellen

De collectie van Heinz Keijser

Gepubliceerd op: 22 december 2021

Rammelaars en rinkelbellen
De collectie van Heinz Keijser

Mirjam Knotter, Lies Meiboom (red.)

Amsterdam: Walburg Pers, 2021
Aantal blz.: 184
ISBN: 9789462497214

Ook als e-book verkrijgbaar

Rammelaars komen in alle perioden en over de hele wereld voor, variërend van eenvoudig kinderspeelgoed van gebakken klei tot kleine kunstwerkjes van de hoogste edelsmeedkunst. Heinz Keijser (1911-1988) bezat een van de grootste particuliere verzamelingen op dit gebied. Rammelaars en rinkelbellen beschrijft de zestig mooiste en meest bijzondere exemplaren uitvoerig.

Het fraai vormgegeven boek begint met het bewogen leven van Heinz Keijser zelf: Jood, marxist, vluchteling, onderduiker, theaterman, vriend van bekende kunstenaars en verzamelaar. In een tiental essays van bekende specialisten komen vervolgens de kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen en de veelzijdige (zelfs magische) aspecten van de rammelaar aan bod. Zij leiden de lezer langs vierduizend jaar rammelaars, kinderportretten met rammelaars, en hun relatie met pedagogische en sociale ontwikkelingen.

Het boek is uitgegeven bij de gelijknamige tentoonstelling in het Joods Museum in Amsterdam, die daar tot en met 6 juni 2022 te zien is. Momenteel is het museum vanwege de strenge lockdown gesloten.

Mirjam Knotter
Mirjam Knotter is kunsthistoricus en hoofdconservator van het Joods Museum en de collectie ceremoniële objecten van de Portugese Synagoge in Amsterdam. Zij publiceerde over verschillende aspecten van de Joodse materiële kunst en cultuur als weergave van de geschiedenis en in relatie tot de persoonlijke biografieën van de makers en opdrachtgevers.

Lies Meiboom
Lies Meiboom heeft na haar studie Semitische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt als (bureau)redacteur bij (onder andere) Prometheus/Bert Bakker en Kluwer. Sinds 2007 runt zij redactie- en tekstbureau Sweeping Maytree met als specialisaties Joodse studies en rechten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.