Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit

Gepubliceerd op: 19 november 2020

De jonge helden van de Sovjet-Unie
Een familieverhaal

Alex Halberstadt

Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789083073514
Vertaald door: Gretske de Haan
Oorsponkelijke titel: Young Heroes of the Soviet Union. A Memoir, and a Reckoning

Wanneer Alex erachter komt dat zijn grootvader aan vaderszijde nog leeft en een van Stalins bodyguards was, keert hij terug naar Rusland om zijn moederland te leren begrijpen. De jonge helden van de Sovjet-Unie gaat over een familie in de Sovjet-Unie en hun vertrek tijdens de Koude Oorlog. Alex, zijn moeder en grootouders van moederskant verhuisden naar New York, terwijl zijn vader en zijn ouders achterbleven. De reis brengt hem op het spoor van de geschiedenis van de Litouws-Joodse familie van zijn moeder. Daarnaast vertelt hij de geschiedenis van een continent. Dit is een verhaal over ontbering en verlies, compromissen, angst en overleven. Het is een ontroerend en schitterend geschreven boek over corruptie, de invloed daarvan op een familie, en de verzoening van een jongeman en het trauma dat zijn familie nooit helemaal van zich kon afschudden.

De Amerikaanse schrijver en journalist Alex Halberstadt (1970) groeide  in Moskou en kwam als tienjarige naar de Verenigde Staten. Hij schrijft voor The New Yorker, The New York Times Magazine, Travel + Leisure, GQ, The Paris Review en het culinaire tijdschrift Saveur. Voor zijn bijdragen aan Saveur werd Halberstadt tweeman genomineerd voor de James Beard Award.

Waar woont de haat?
Kritische stemmen uit de Hongaarse literatuur

Mari Alföldy en Viacheslav Sereda (samenstelling)

Amsterdam: Jurgen Maas, 2020
Aantal blz.: 239
ISBN: 9789491921810
Vertaald door: Mari Alföldy, Jannet Bosselaar, Rebekka Hermán-Mostert en andere

Hongarije komt de laatste jaren vaak negatief in het nieuws: er wordt gesproken van de teloorgang van de democratie, de rechtstaat en de vrije pers, van eng nationalisme, een slechte behandeling van vluchtelingen en andere achtergestelde groepen. We zagen hekken aan de grens die migranten moesten tegenhouden en naar antisemitisme riekende billboardcampagnes.

De Hongaarse literatuur geeft een heel ander beeld: veel schrijvers beschouwen de Hongaarse identiteit kritisch en pleiten voor tolerantie en compassie. Deze bundel wil graag dit andere Hongarije laten zien aan de hand van 21 verhalen en essays van de beste hedendaagse Hongaarse schrijvers. Zij komen met de middelen van de literatuur op voor deze waarden en stellen de intolerantie, xenofobie en sociale ongelijkheid en het cultiveren van haat aan de kaak.

De bijdragen in deze bundel zijn van de hand van Iván Bächer, Kriszta Bódis, György Dragomán, Virág Erdős, Péter Esterházy, András Gerevich, Krisztián Grecsó, János Háy, Tibor Keresztúry, György Konrád, László Krasznahorkai, Aliz Mosonyi, Péter Nádas, Ádám Nádasdy, Lajos Parti Nagy, Gergely Péterfi, György Spiró, Gábor Szántó, Ákos Szilágyi, Krisztina Tóth en Gábor Zoltán.

'Waar woont de haat?'roept een ongemakkelijke vraag op, schrijft , schrijft Hans van der Heijde in zijn recensie op het literaire weblog Tzum. Hebben kritische literatuur en kritische kunst in het algemeen eigenlijk wel invloed op attitudes en opvattingen van brede lagen van de bevolking? Of is het helaas zo dat ze preken voor louter een kleine, parochie van gelijkgestemden, terwijl alle anderen zich er doof en blind voor houden?

Mari Alföldy (1962) is literair vertaler. Ze vertaalde onder meer Imre Kertész, László Krasznahorkai en Sándor Márai naar het Nederlands.
Viacheslav Sereda is historicus met grote kennis vanb de Hongaarse opstand en Russische invasie van 1956.

Troje
Een verhaal van liefde en oorlog

Stephen Fry

Amsterdam: Thomas Rap, 2020
Aantal blz.: 432
ISBN: 9789400406865
Vertaald door: Frits Van der Waa, Pon Ruiter

Met zijn bestsellers Mythos en Helden heeft Stephen Fry de Griekse mythen weer naar onze tijd gehaald. Nu waagt hij zich met zijn derde mythe-boek aan het verhaal van de Trojaanse Oorlog.
Nadat Paris de beeldschone Helena heeft weggekaapt naar Troje, trekken de Grieken met een vloot van duizend schepen ten strijde tegen de Trojanen. Het is het begin van een huiveringwekkende strijd, een wrede belegering, die maar liefst tien jaar zal duren.

Troje is het klassieke verhaal waarin heldendom en haat, liefde en verdriet, wraak en spijt, hoop en wanhoop samenkomen. In deze grootse mythe wordt de mens tot op het bot ontleed.

Stephen Fry (1957) is mede door zijn hoofdrol in de verfilming van Mulisch' magnum opus De ontdekking van de hemel voor iedereen een begrip. Liefhebbers van de Britse komiek kenden hem al van zijn komische rollen in A Bit of Fry and Laurie, The Young Ones en Blackadder, en uit films als A Fish Called Wanda en Wilde, waarin hij de decadente dichter speelde. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans. Troje is, na Mythos en Helden zijn derde mythe-boek.

  • The Forward schrijft over Jewish Book Month, dat in de VS inmiddels een traditie is geworden.
  • A.B. Yehoshua heeft een nieuwe roman. The Tunnel gaat over dementie en alzheimers. Voor Tablet las Sonya Michel het boek en schrijft erover in het artikel Losing It.
  • Paul Celan geldt als de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. Op 23 november dit jaar is hij honderd jaar geleden geboren en vijftig jaar geleden gestorven. Ter gelegenheid daarvan presenteren Uitgeverij Athenaeum en het Goethe-Institut de uitgave van Celans verzameld werk. Je kunt daar online bij aanwezig zijn op vrijdag 23 november om 17.00 uur. Aanmelden op de website van Spui25.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.