Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit actueel cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je ook vanuit huis kunt genieten.

Gepubliceerd op: 5 augustus 2021

'Het is wat we willen zien … of niet'

De tekeningen die de getalenteerde Joodse kunstenaar Leo Kok (1923-1945) tijdens zijn internering in Kamp Westerbork heeft gemaakt behoren tot de meest bijzondere getuigenissen van het leven in een kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn een directe weerslag van het dagelijks leven in gevangenschap.

In verband met de beperkte ruimte en de geldende coronaregels kunnen telkens maximaal acht personen de tentoonstelling bekijken.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Synagoge Aalten
Waar:
Stationsstraat 7, Aalten
Wanneer:
De expositie ook geopend op Open Monumentendag, zaterdag 11 september.
Tijd:
woensdag van 13:30 tot 16:30, donderdag van 10 tot 16 uur

Marco Marcuola (Verona, 1740 - Venetië, 1793): een Joodse huwelijkssluiting, circa 1780

Tzipi Trope en Tzili Charney gaan in de meest recente aflevering van hun Tzuzamen Club in diepgaand gesprek met de roemruchte, prijswinnende Israëlische schrijver Etgar Keret.

"De schrijver is noch heilige, noch tsaddik, noch profeet die bij de poort staat; hij is gewoon de zoveelste zondaar die behept is met een wat scherper bewustzijn en iets preciezere taal gebruikt om de onvoorstelbare realiteit van onze wereld te beschrijven", schreef Keret in zijn duistere memoires The Seven Good Years (in Nederland verschenen onder de titel Zeven vette jaren).

In the mind of Etgar Keret: An interview on Tzuzamen

Uit het archief: Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs, een lezing in het kader van Dit hebben wij in huis, een reeks colleges van prominente geesteswetenschappers.

In deze lezing komt hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep aan het woord. Centraal in haar verhaal staat de levensboom, in talloze culturen het symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten. Op haar eigen onweerstaanbare wijze legt Irene uit hoe dat precies zit.


Type:
lezing
Wie:
Spui 25
Waar:
online
Wanneer:
maandag 15 februari 2021
Tijd:
altijd online

Zoals vele musea heeft ook het National Museum of American Jewish History de coronapandemie gebruikt om digitaal open te blijven. Tegen de klippen op, mogen we wel zeggen, want het NMAJH was in 2020 bijna failliet.

Op de website van het museum kun je nu kiezen uit virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen, kun je objecten bekijken en verhalen horen en kun je inspirerende evenementen bijwonen. Zo duik je diep in meer dan 365 jaar Amerikaans-Joodse geschiedenis, zonder dat je de oceaan over hoeft te vliegen naar Philadelphia. In 2020 werd het NMAJH verkozen tot Best of Philly 2020 voor de beste culturele ervaring op smartphone.

Op dit moment kun je in NMAJH From Home onder meer tentoonstellingen bekijken over 'Pop' Lubin's Silent Film Empire, een installatie over tuberculose in de Amerikaanse Joodse gemeenschap en Joodse boerenbedrijven in de staat New Jersey.

“Alles is contrast. Anders dan anderen te zijn is de voorwaarde van ons zelfbehoud.”

De Balie maakte op 28 maart 2021 een programma rond de Nederlands-Joodse schrijfster en (dwars)denker Carry van Bruggen (1881-1932).
Ze was een van de meest indrukwekkende denkers in de Nederlandse letteren, maar weinig mensen lezen vandaag de dag nog haar romans, laat staan haar filosofie. Waarom moeten wij haar werk blijven lezen? En wat maakt haar filosofische ideeën over individualisme en collectivisme zo relevant voor onze hedendaagse maatschappij?

In deze aflevering van Grote Denkers duiken schrijver en regisseur Bo Tarenskeen, neerlandicus Saskia Pieterse en filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit in het gedachtegoed van dwarsdenker Carry van Bruggen.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas vind je achttien boeken van Carry van Bruggen die je daar gratis kunt lezen of downloaden.

Type:
debat
Wie:
De Balie
Waar:
online
Wanneer:
zondag 28 maart 2021
Tijd:
dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.