Elke rimpel vertelt een verhaal

Gepubliceerd op: 9 december 2021

Elke rimpel vertelt een verhaal

David Grossman

Amsterdam: Uitgeverij Cossee, 2021
Aantal blz.: 40
ISBN: 9789059369962
Vertaald door: Hanna Breukers
Oorsponkelijke titel: Every wrinkle had a story

"Opa, wat zit er op je gezicht?"

"Mijn gezicht?", vraagt opa. "Er zit niets op mijn gezicht, alleen een bril."

"Je hebt rimpels", zegt Yotam.

"O", zegt opa, "mijn rimpels... Die heb je al eens gezien, Yotam."

"Maar hoe heb je ze gekregen? Dat heb je me nooit verteld."

Het is dinsdag en opa Amnon haalt Yotam zoals elke week op van de kleuterschool. In het café op de hoek zitten grootvader en kleinkind bij elkaar, en daar vraagt Yotam voor het eerst hoe zijn opa aan zijn rimpels komt. Elke rimpelt vertelt een verhaal is het prachtig geïllustreerde nieuwe boek van David Grossman. In slechts enkele zinnen en op een beeldende, tedere en subtiele manier vertelt Grossman over familiebanden en liefde. Hij laat zijn personages, en daarmee ook de lezer, nadenken over vergankelijkheid en verlies. En over gezichten in alle vormen, jong en oud.

David Grossman (Jeruzalem, 1954) brak internationaal door met zijn roman Zie: liefde (1990). Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk voornamelijk romans. Uit de tijd vallen (2011) werd verschillende malen voor toneel bewerkt. Hij won diverse literaire prijzen, waaronder de Prix Médicis Étranger, de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de Geschwister Scholl-Preis. Zijn roman Komt een paard de kroeg binnen (2015) won de prestigieuze Man Booker International Prize en werd wereldwijd jubelend ontvangen. Daarna verschenen de essaybundel Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016), de roman Het duel (2016) en in Cossee's Broekzakbibliotheek Nacht in Jeruzalem (2018).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.