Het geroofde kookboek van Karina Urbach

Hoe de nazi's de bestseller van mijn grootmoeder stalen

Gepubliceerd op: 25 augustus 2021

Het geroofde kookboek
Hoe de nazi's de bestseller van mijn grootmoeder stalen

Karina Urbach

Amsterdam: Ambo|Anthos, 2021
Aantal blz.: 392
ISBN: 9789026356056

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jan Bert Kanon
Oorsponkelijke titel: Das Buch Alice: Wie die Nazis das Kochbuch meiner Großmutter raubten

De succesvolle Joodse kookboekenauteur Alice Urbach verliest na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland  in 1938 haar huis, haar gezin en haar carrière. In 1939 weet ze op het nippertje naar Engeland te vluchten. Later emigreert ze naar de Verenigde Staten, waar ze in de jaren veertig en vijftig naam maakt met kookworkshops en televisieshows.

Tijdens een bezoek aan Wenen vindt Alice in een boekwinkel haar eigen kookboek terug, de bestseller So kocht man in Wien! uit 1938. Maar op het omslag staat de naam van ene Rudolf Rösch, een haar onbekende man. Wie was deze zogenaamde meesterkok? Heeft hij überhaupt bestaan?

Karina Urbach, de kleindochter van Alice, besloot deze opmerkelijke geschiedenis te onderzoeken. In Het geroofde kookboek vertelt ze over het bewogen leven van haar grootmoeder, de Julia Child van de Oostenrijkse keuken, en legt ze een onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

Karina Urbach (1971) is een Duitse historicus en onderzoeker. Ze promoveerde aan de universiteit van Cambridge. Momenteel doet ze onderzoek aan het Institute for Advanced Study van Princeton University. Ze heeft verschillende boeken geschreven over de Europese politieke en culturele geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Met haar historische roman Cambridge 5 stond ze op de shortlist voor drie literaire prijzen en in 2018 won ze de Crime Cologne Award.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.