Vervolgde componisten in Nederland, verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Vervolgde componisten in Nederland
Verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog

Carine Alders, Eleonore Pameijer

Amsterdam: Amsterdam University Press, 2015
Aantal blz.: 234
ISBN: 9789089647825

Ook als e-book verkrijgbaar

In de Tweede Wereldoorlog zijn de carrières van veel componisten geknakt. Een groot aantal van hen moest vluchten of dook onder, velen werden vermoord. Alleen al in Nederland zijn ten minste dertig componisten vervolgd en veelal vergeten.
Onder hen waren Joodse componisten als Leo Smit, Rosy Wertheim, Dick Kattenburg en Daniël Belinfante. Maar ook naar Nederland gevluchte componisten als Hans Lachman, Franz Weisz, en componisten die vanwege hun verzetsactiviteiten moesten onderduiken of gevangen werden gezet, onder wie Jan van Gilse en Marius Flothuis.
Wat werd er in Nederland in het Interbellum gecomponeerd? Welke schade heeft de oorlog aangericht? Alders en Pameijer schreven een boek vol ontroerende en spannende levensverhalen, over muziek die gehoord moet worden.

Carine Alders is musicoloog en zakelijk coördinator van de Leo Smit Stichting. Eleonore Pameijer is fluitiste, en oprichter en artistiek coördinator van de Leo Smit Stichting.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.