Zomerschrijvers bij Crescas. Arnon Grunberg - deel 1

Gepubliceerd op: 5 juni 2020

In een serie portretten zoomt journalist en schrijver Femmetje de Wind in op het leven en werk van bekende en minder bekende Nederlandse schrijvers. Het doel van de gesprekken is een inkijkje te krijgen in hoe deze auteurs zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk.
De Wind: “Ik ben me er terdege van bewust dat ‘literatuur’ een diffuus begrip is, en dat wat als literatuur wordt bestempeld door de tijd heen, per moment en per lezer verschilt.
“De schrijvers met wie ik ga spreken, zijn mijn persoonlijke keuze. Ik stelde mezelf de vraag of deze schrijver werk wil maken dat relevant zal blijven. En roept zijn of haar werk bij herlezing steeds opnieuw vragen op? Bij de selectie heb ik ook gelet op een combinatie van oude en jonge schrijvers, om te komen tot een breed palet van smaken, ideeën en zienswijzen. De lijst is zeker niet uitputtend en er staan nog wel wat meer schrijvers op mijn verlanglijstje.
“Via de interviews hoop ik een goed beeld te schetsen van de manier waarop het jodendom in het werk van de auteurs gestalte krijgt. Bij sommigen wordt de Joodse identiteit ontkend of zelfs geridiculiseerd, bij anderen is het juist op elke pagina expliciet aanwezig.
“Omdat de ene auteur net debuteert en de andere al een omvangrijk oeuvre bij elkaar heeft geschreven, leg ik in mijn interviews de nadruk op het meest recente werk van de auteur. Daardoor geven de vraaggesprekken ook een beeld van de tijd waarin wij nu leven. Als interviewer stel ik me op als volwaardig gesprekspartner om te komen tot een uitwisseling van ideeën.”

Deze achtdelige serie wordt op vrijdag 5 juni afgetrapt door niemand minder dan Arnon Grunberg. De vorm van dit vraaggesprek wijkt iets af van de overige interviews, omdat het gesprek per e-mail plaats heeft. Zijn lange interview wordt in de komende weken in drie delen op onze website gepubliceerd.
Het eerste deel, 'Ik denk dat men moet leren spelen met het trauma. Ik kan je leren spelen', lees je hier.
Deel 2 verschijnt op 12 juni, deel 3 op 19 juni.

Femmetje spreekt via Zoom vervolgens op vrijdag 26 juni met Maurits de Bruijn, Ook mijn Holocaust (2020), vrijdag 3 juli is Robert Vuijsje, Salomons oordeel (2019), aan de beurt. Op vrijdag 10 juli gaat ze in gesprek met Judith Fanto, Victor (2020), op vrijdag 17 juli met Marcel Möring, Amen (2019).
Nina Polak Gebrek is een groot woord (2018) komt op vrijdag 24 juli aan het woord en Ronit Palache, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan (2020), op vrijdag 31 juli.
Het gesprek met dichter Nachoem Wijnberg, Voor jou, van jou (2017), sluit vrijdag 7 augustus de serie af.

Op onze website kun je de Zoom-interviews bekijken én lezen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.