Stad der dieven

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

Stad der dieven

David Benioff

Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2020
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789493169029

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Sandra van de Ven
Oorsponkelijke titel: City of Thieves

Twee jonge mannen wachten in een koude kerker op hun dood. De zeventienjarige Lev Beniov is een verlegen, dromerige Jood, en zoon van een beroemde dichter; hij is bovendien een uitmuntend schaker. Kolja is negentien, een opgewekte deserteur uit het Rode Leger, charmante ladykiller, sterke-verhalenverteller, en in alles de absolute tegenpool van Lev. Ze krijgen de opdracht van een kolonel om in vijf dagen een dozijn eieren te vinden voor de bruiloftstaart van zijn dochter, in ruil voor hun vrijheid. Zo niet, dan is de dood het alternatief. In hartje winter beginnen Lev en Kolja een huiveringwekkende, angstaanjagende reis… twee vuurvliegjes in de pikdonkere, ellendige nacht die Leningrad heet.

Een uitzonderlijk relaas over twee tot elkaar veroordeelde jonge mannen die hun humor en talenten in zetten om de barre omstandigheden te kunnen overleven.

David Benioff (1970, New York) heeft het schrijven van literatuur altijd gecombineerd met dat andere ambacht, het schrijven van scripts en scenario’s. Hij maakte van zijn eerste roman The 25th hour een script voor Spike Lee, bedacht samen met Hugh Jackman de gemuteerde superheld Wolverine, schreef het script voor de film Troy met Brad Pitt in de hoofdrol en voor de film De vliegeraar (gebaseerd op de gelijknamige, wereldwijde bestseller van Khaled Hosseini), en hij werkte voor HBO aan de wereldwijd immens populaire serie, Game of Thrones, waarin ook de Nederlandse actrice Carice van Houten meerdere malen haar opwachting maakte. Inmiddels is hij met co-scenarist D. B. Weiss naar Netflix verhuisd. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.