Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: donderdag 15 oktober 20, 12:00

Nalatenschap
Een Joodse immigrantenfamilie en de Britse Droom

Thomas Harding

Amsterdam: Arbeiderspers, 2020
Aantal blz.: 592
ISBN: 9789029540919
Vertaald door: Auke Leistra
Oorsponkelijke titel: Legacy

Aan het begin van de negentiende eeuw ontsnapten Lehmann Glückstein en zijn gezin aan de pogroms van Oost-Europa en begaven zich, na een verblijf in Nederland en België, naar de Londense East End. Daar begonnen ze met niets. Ze werkten onvermoeibaar door en creëerden een kleine tabaksfabriek die uitgroeide tot het grootste cateringbedrijf ter wereld, eveneens bekend om zijn stijlvolle restaurants en hotels: J. Lyons.
Meer dan een eeuw lang was Lyons in elke hoofdstraat, in elk huis, in elke koffie- en theekop in het Verenigd Koninkrijk te vinden. Het bedrijf veranderde de manier waarop de Britten aten, dronken en vermaakt werden. Op zijn hoogtepunt had het Lyons-imperium zelfs internationale vestigingen, waaronder hotels en vleesbedrijven in Nederland. Aan obstakels geen gebrek: tussen deze immigrantenfamilie en de Britse Droom stonden armoede, persoonlijke tragedies en antisemitisme.

Thomas Harding (1968) is schrijver en journalist. Hij schrijft voor o.a. The Sunday Times, The Financial Times en The Guardian. Hij publiceerde de internationale bestseller Hanns en Rudolf, over zijn Duitse oudoom, nazi-jager Hanns Alexander, en Kadian Journal over zijn op jonge leeftijd verongelukte zoon. Hij woont met zijn gezin in Hampshire, Engeland.

De list van Spinoza
De grote gelijkschakeling

Victor Kal

Amsterdam: Prometheus, 2020
Aantal blz.: 288
ISBN: 9789044643763

Spinoza (1632-1677) wordt wel beschouwd als de belangrijkste filosoof die Nederland ooit heeft gekend. Men ziet hem als voorvechter van de individuele vrijheid en van de democratische staat. Niet voor niets besloot de stad Amsterdam een standbeeld voor deze wijsgeer op te richten, met als opschrift: "Het doel van de staat is de vrijheid." De zin is ontleend aan Spinoza’s Theologisch-politiek tractaat. Het boek verscheen precies 350 jaar geleden.
Alleen, klopt deze interpretatie van Spinoza eigenlijk wel? In De list van Spinoza laat filosoof Victor Kal zien dat woorden als ‘vrijheid’ en ‘democratie’ voor Spinoza inderdaad belangrijk zijn, maar in een heel andere richting wijzen dan men meestal denkt. Aan de hand van citaten uit het Theologisch-politiek tractaat bewijst Kal dat Spinoza in dit werk met buitengewoon vernuft een ‘religie’ ontwerpt, in feite een staatsideologie, om het volk daarin met list en bedrog op te sluiten. Stap voor stap maakt Kal de grote ‘gelijkschakeling’ zichtbaar waarvan Spinoza denkt dat je die nodig hebt met het oog op de eenheid van de samenleving. Het ontwerp en de strategie van Spinoza zijn heden aan de orde van de dag, en dat wereldwijd.

Victor Kal (1951) doceert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Het Niemann-album
Foto’s van vernietigingskamp Sobibor

Martin Cüppers, Annett Gerhardt, Karin Graf, Steffen Hänschen, Andreas Kahrs, Anne Lepper en Florian Ross

Hilversum: Verbum, 2020
Aantal blz.: 383
ISBN: 9789493028357

Met de moed der wanhoop kwamen op 14 oktober 1943 Joodse gevangenen in opstand en doodden daarbij ook SS’er en plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann. Pas kort geleden kwamen meer dan 350 foto’s en aanvullende documenten uit zijn bezit boven water. De gedeeltelijk in twee albums verzamelde particuliere foto’s, oorspronkelijk bedoeld als visueel aandenken aan zijn carrière, werpen een nieuwe, indringende blik op de Sjoa in het door Duitsland bezette Polen en de ‘euthanasie’-moorden op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in het Derde Rijk, waarbij Niemann actief betrokken was.
De in dit boek gepubliceerde unieke fotoverzameling wordt in verschillende bijdragen in een verhelderend historisch kader geplaatst. Ze vormt een even beklemmende als waardevolle informatiebron over de onder de noemer Aktion Reinhardt aangeduide moord op circa 1,8 miljoen Joden in de dodenkampen Belzec, Sobibor en Treblinka, een minder bekend hoofdstuk in de vernietiging van de Europese Joden.

Het Niemann Album (Fotos aus Sobibor.Die Niemann-Sammlung zu Holocaust und Nationalsozialismus) is in het Duits uitgegeven door Bildungswerk Stanisław Hantz e.V. en onderzoeksinstituut Ludwigsburg van de Universiteit Stuttgart. De inhoudelijke bijdragen zijn afkomstig van Martin Cüppers, Annett Gerhardt, Karin Graf, Steffen Hänschen, Andreas Kahrs, Anne Lepper en Florian Ross.


Op verbum.nl/het-niemann-album staan een aantal interessante links betreffende deze uitgave.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • David Grossman is zaterdag 17 oktober te gast bij het programma Boek en Meester, een maandelijk literatuurprogramma waarin per editie één (inter)nationale topauteur centraal staat. Het wordt een bijzondere avond met een diepgaand interview over zijn nieuwe boek Het leven speelt met mij, en zijn schrijverschap. Vanwege de nieuwe maatregelen en reisbeperkingen is er gekozen voor een gesprek via een live videoverbinding op groot scherm. Op de website van uitgeverij Cossee vind je alle benodigde informatie om Boek en Meester digitaal bij te wonen. Een week later, zaterdag 24 oktober, volgt een gesprek met Ayelet Gundar-Goshen. Het is mogelijk om een dubbelticket te boeken.
    Let op: CIDI biedt je de mogelijkheid op tickets met korting voor de beide lezingen. Vul bij het ticket in het gele vlak eerst de actiecode CIDI_2020 in. Klik vervolgens het gele vlak open voor de kortingsmogelijkheden. Je zaalkaarten voor zaal Arminius te Rotterdam of de Zoom-link krijg je toegestuurd door Boek & Meester.
    let op: via CIDI Vul bij het ticket eerst in het gele vlak de actiecode CIDI_2020 in. Klik dat vlak vervolgens open voor de kortingsmogelijkheden. Uw kaarten of de Zoom-link krijgt u toegestuurd door Boek & Meester.

  • Begin november verschijnt Het beloofde leven, een nieuwe, krachtige roman van Femmetje de Wind (1973). Schrijfster, journalist, uitgever en executive coach De Wind debuteerde in 2015 met de roman Rivka, en schreef daarnaast samen met journalist Mirjam van den Broeke een drietal relatiehandboeken. Voor Crescas maakte De Wind de serie Zomerschrijvers 2020. Ze maakt tevens deel uit van het bestuur van Joods Educatief Centrum Crescas.

  • De Duitse schrijfster Anne Weber (1964) heeft voor haar roman Annette, ein Heldinnenepos de Deutscher Buchpreis 2020 gekregen. De roman is gebaseerd op het leven van de Bretonse verzetsvrouw Anne Beaumanoir (1923) die voor haar hulp aan twee Joodse jongeren in 1996 de Yad-Vashemonderscheiding ontving. Lees meer over het boek op de website van Verlag Matthes & Seitz.

  • De jaarlijkse Joost Zwagerman Lezing vindt dit jaar plaats op 18 november in de Grote Kerk van Alkmaar en zal worden gegeven door schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas en woont tegenwoordig in Nederland. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work, over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag kreeg hij in mei 2020 de Pulitzer Prize uitgereikt. Lees meer op joostzwagermanlezing.nl.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.