Nieuwe inzichten in zionisme

Een diepgaande blik op zes zionistische leiders

Gepubliceerd op: 10 september 2021

Binnen het jaarthema leiderschap biedt Crescas verschillende historische en literaire reeksen.

Nieuwe inzichten in zionisme combineert het historische en literaire en behandelt de verschillende stromingen binnen het zionisme aan de hand van een prominente leider of schrijver.

Alle lezingen worden verzorgd door vooraanstaande docenten van het Israëlische Hartman Instituut en het JSC (Jewish Statemenship Centre), en worden gehouden in eenvoudig Engels. U kunt alle zes volgen, maar iedere lezing is ook zelfstandig te volgen en u kunt er dus ook ervoor kiezen maar een deel van de serie te volgen en per lezing in te schrijven.

Alle bijeenkomsten zijn op de woensdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur via Zoom.

  • We beginnen op 15 december 2021 met Theodor Herzl en twee van zijn werken: De Joodse Staat en Altneuland. Rani Jaeger presenteert Herzls visie onder de titel 'Palestina of Argentinië?'

  • Op 22 december 2021 spreekt Asaf Mal'ach over Ze'ev Jabotinski en zijn artikel 'The iron wall'. De pdf (in vertaling) krijgt u van tevoren toegestuurd.

  • Na de gewone jaarwisseling gaan we op 12 januari 2022 verder met Achad Ha'am, een van de grondleggers van het seculiere culturele zionisme. Engelse vertalingen van drie van zijn geschriften zijn tegen die tijd als pdf te downloaden.

  • Op 19 januari 2022 behandelen wij de raadselachtige persoonlijkheid A. D. Gordon en zijn ideologie van werken op het land als zuivering van de ziel.

  • De week daarna, op 26 januari 2022, spreekt Shraga Bar-On over HaRav Kook en het religieuze zionisme.

  • Tijdens de laatste bijeenkomst, op 2 februari 2022, behandelt Rani Jeaeger leven en werk van Yosef Haim Brener

Alle bijeenkomsten eindigen met een open discussie en tijd voor vragen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.