Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 26 mei 2022

Landschap in Israël, 2012, van Janna Shulrufer. Ze is lid van de Israel Painters and Sculptors Association en van de kunstenaarsgemeenschap van Tsfat.

“Sterker dan de dood is de liefde! In mijn armen luisterend naar Miles Davis is vredig heengegaan mijn grote liefde Eli Content.” Met deze woorden maakte Karina Schaapman, Contents levenspartner, het overlijden bekend van deze eigenzinnige schilder. Marcel Poorthuys, die op zijn Facebookpagina reageerde op het overlijden, schreef dat hij al in de jaren tachtig Talmoed lernde bij de Nederlandse rabbijn Yehuda Aschkenasy (1924-2011). Hij omschrijft Content als "een bijzonder mens met een enorme scheppingsdrang die baan brak buiten de kaders van een opleiding. Vaak speelden Joodse thema's op verborgen wijze een rol in zijn werk."

Voor NRC maakte Kim Bos op 5 mei een prachtig vraaggesprek met Eli Content. Lees online Eli Content: ‘Wat ik verwacht na de dood? Niets. Niks. Niks’.

Met het artikel Eli Content (78) overleden, ‘dé hedendaagse Nederlands-Joodse kunstenaar’ neemt Jonet op waardige wijze afscheid van deze onvergetelijke man.

In 2020 was in het Joods (toen nog: Historisch) Museum de tentoonstelling So Much I Gazed on Beauty te zien, waarbij veel werd verteld over de kunstenaar en zijn inspiratie.

Eli Content, 1943-2022, zijn nagedachtenis is tot zegen.

Een lezing over de Westerbork-film, verzorgd door onderzoekers Koert Broersma en Gerard Rossin, schrijvers van het boek Kamp Westerbork gefilmd. Hun diepgaande research gaf destijds onder meer het definitieve antwoord op de vraag op welke datum de wereldberoemde beruchte beelden van het vertrekkende transport uit kamp Westerbork werden gemaakt en maakte identificatie van tot voor kort onbekende personen op de filmbeelden mogelijk.

De Westerbork-film, die in 2017 werd opgenomen in het Unesco Memory of the World Register, werd in het voorjaar van 1944 door kampbewoner Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker gemaakt. 

In 2019 hernamen Broersma en Rossing hun onderzoek naar de filmbeelden en dat leverde wederom nieuwe bevindingen op, waaronder dertien nieuwe identificaties. Ze bestudeerden niet alleen de originele, gerestaureerde zwart-witbeelden maar ook gedeeltelijk ingekleurd materiaal. De beelden van het jongetje Marc Degen, die zichzelf en zijn moeder achter het raam van een treincoupé naar Bergen-Belsen herkende, zorgde wereldwijd voor veel media-aandacht.

Op **zondag 29 mei** doen Broersma en Rossing verslag van hun aanvullend onderzoek in een speciale Nieuwsbrief die op die datum zal worden gepresenteerd. De bijeenkomst zal worden bijgewoond door enkele mensen die zelf op filmbeelden voorkomen of van wie familieleden op de film zijn geïdentificeerd.


Het is aan te raden tijdig je ticket te reserveren

Type:
lezing
Wie:
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Waar:
Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen
Wanneer:
zondag 29 mei 2022
Tijd:
14.00

Skandalondirecteur Jan de Vlieger interviewt Jacob de Leeuwe over Numeri, Boek van de woestijnjaren van rabbijn Jonathan Sacks z.l.. Jacob de Leeuwe (1950) is arts en een afstammeling van Rabbi Betsalel Löw uit Praag, schrijver van mystieke werken en verhandelingen over het jodendom. Jacob treedt in de voetsporen van zijn voorouders als kenner van de Joodse traditie. Hij studeerde Talmoed, onder andere bij rabbijn Ralbag, en vertaalde het Talmoedtraktaat Berachot en Taäniet, inclusief Rasji en eigen annotaties in het Nederlands. Verder vervulde hij diverse voorgangersfuncties binnen de Joodse gemeenschap en geeft hij cursussen en lezingen over jodendom en Joodse traditie. 

Het gesprek zal via een live stream te volgen zijn. Je kunt ook vooraf vragen stellen via albert.ronhaar@skandalon.nl.

Type:
debat
Wie:
Uitgeverij Skandalon
Waar:
online
Wanneer:
dinsdag 14 juni 2022
Tijd:
19.30-20.15 uur

Café Belcampo presenteert een muzikale Kabbalat Shabbat met The Shuk. Deze inclusieve en pluralistische sjabbatviering is de eerste in een serie evenementen rond het thema “community & culture”.

Alle deelnemers aan deze muzikale Kabbalat Shabbat krijgen de liedteksten in het Hebreeuws, ook met transliteratie!, en het Engels opdat iedereen kan deelnemen, ook degenen die geen Joodse achtergrond hebben en geen Hebreeuws lezen. Het is belangrijk voor ons dat iedereen zich welkom voelt en mee kan doen met deze feestelijke viering vol verhalen, zang en muziek.

The Shuk is een internationaal bekend muziekcollectief dat wereldwijd optreedt om feestelijke, laagdrempelige concerten te geven in een Joodse context. The Shuk treedt regelmatig op in theaters, synagoges, scholen, bij conferenties en privé-evenementen, op festivals en Joodse bruiloften. The Shuk biedt live muziek van hoog niveau en verzorgt ook workshops en educatieve programma’s in dertig verschillende landen over de hele wereld. The Shuk bestaat uit zeer talentvolle musici en 'educators' uit Israël en New York City. The Shuk was nog niet eerder in Nederland te horen, dus mis het niet!

Wie:
The Shuk, Jewish Roots World Music, Café Belcampo
Waar:
Café Belcampo, Hannie Dankbaarpassage 10, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 10 juni 2022
Tijd:
17.00-19.00 uur

Creatieve duizendpoot Annemiek Lely - ze is freelance podcastmaker, presentatrice, programmamaker, schrijver en dramaturg - maakte een aantal jaren geleden voor de Vrije Academie een stadswandeling, samengesteld over de geschiedenis van Joods Apeldoorn. Lely wil meer mensen kennis laten maken met deze vergeten geschiedenis en biedt de stadswandeling nu kosteloos aan op haar website. Je kunt daar de looproute met heel veel informatie downloaden.

De tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Ramelaars! in het Joods Museum in Amsterdam loopt op zijn einde: je kunt nog tot en met 6 juni de curieuze collectie van bijna duizend rammelaars van Heinz Keijser gaan bekijken en je laten raken door de aan deze voorwerpen verbonden geschiedenissen en verhalen. Meer weten? Kijk op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.