Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

Beeldend kunstenaar Mels Sluyser (1930) werd opgeleid als biochemicus en was in die hoedanigheid lange tijd werkzaam als hoofd van de afdeling tumorbiologie van het Nederlands Kankerinstituut. Rond zijn veertigste begon hij met schilderen.
Vijftig jaar later schildert Sluyser nog altijd én is wetenschappelijk actief als hoofdredacteur van een internationaal wetenschappelijk tijdschrift over de bestrijding van kanker. 

Margje Fikse van de EO maakte in november 2020 een interview met Sluyser. Ze spraken over zijn Joodse leven, zijn schilderkunst, die geleidelijk steeds Joodser werd en zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook Sluysers wetenschappelijke kant komt in het gesprek aan bod.

Het gesprek is als podcast terug te luisteren op NPO Radio 5.

De bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, werd in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers van de Sjoa en van andere genocides herdacht.
Daarmee is Auschwitz uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.


Onder normale omstandigheden zou de jaarlijkse, altijd zeer goed bezochte Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam plaatsvinden, maar vanwege de strikte coronamaatregelen gaat het dit jaar anders.
De stille tocht zal niet plaatsvinden en de herdenking in het Wertheimpark is uitsluitend toegankelijk voor mensen die daarvoor een uitnodigingsbrief hebben ontvangen.
Kom dus niet naar het Wertheimpark!
Het hele programma zal live worden uitgezonden door de NOS.

Meer informatie over het programma vind je op de website van het Nederlands Auschwitz Comité.

Open Joodse Huizen, dat normaal op 4 mei plaatsvindt, kunt u nu online bezoeken! Ook ná 4 mei.
Speciaal voor het succesvolle evenement Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2020 zijn zes interessante en toegankelijke podcasts (audiodocumentaires) gemaakt.

Drie Joodse stadjers worden tot leven gewekt: de spraakmakende Groninger hoogleraar Hans Wijnberg (1922-2011) die in de Tweede Wereldoorlog dienst nam in het Amerikaanse leger en vanwege zijn brede talenkennis de opdracht kreeg zich in Europa met een vliegtuig achter de linies van de vijand te laten droppen en vervolgens spionageactiviteiten uit te voeren, opperrabbijn Simon Dasberg (1902-1945), die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Joodsche Raad, in 1942 werd benoemd tot plaatsvervangend opperrabbijn van Amsterdam en op 29 september 1943 met zijn gezin via kamp Westerbork naar Bergen-Belsen werd gedeporteerd, en de familie Hildesheim, van de gelijknamige bakkerij, die een centrale rol had in de Joodse gemeenschap in Groningen.

Ook werden podcasts gemaakt over verzetsvrouw Sietje Gravendeel-Tammens (1914-2014), de 116 vrouwelijke politieke gevangenen die in de nacht van 11 op 12 april 1945 op mars gingen van Assen naar Groningen en over Godert Walter, oprichter van de bekende boekenwinkel in de Oude Ebbingestraat, die op 17 september 1944 wegens het verkopen van een de Duitsers onwelgevallig boekje werd doodgeschoten.

En wat is er verder nog te doen en te beleven?

  • In het kader van de tiendelige CIDI-lezingenreeks over Israël en het Midden-Oosten, op woensdag 27 januari om 10 uur, spreekt de Israëlische politicus en journalist Yossi Beilin (Tel Aviv University) over de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Hoe je deze Zoom-lezing kunt bijwonen, lees je op de website van CIDI.
  • In het universitair debatcentrum Spui25 vindt op donderdag 28 januari om 16.00 uur een vraaggesprek plaats met Arnon Grunberg over Joodse literatuur en het naoorlogse Europa. Je kunt deze ontmoeting via Zoom bijwonen. Na aanmelding krijg je alle benodigde gegevens per e-mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.