Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd (meestal) het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 15 april 2021

Lente in de bergen van Kfar-Shaul nabij Deir Jassin. Vrije tekening met aquarelverf, Deborah Wertheim-Sanson, 1975. De aquarel bevindt zich in de collectie van het Joods Historisch Museum.

Carry van Bruggen (1881-1932) legde als denker en schrijver het vrouwelijk bewustzijn zonder compromissen bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig. Op 8 december 2020 keken bewonderaars en experts tijdens een online evenement bij Spui 25 naar het rijke oeuvre van Carry van Bruggen en de waarde ervan heden ten dage.

Type:
debat
Wie:
Spui 25
Waar:
Online
Wanneer:
dinsdag 8 december 2020

Euro Kallah 2021: het thema is SJALOM

Op zondag 25 april 2021 organiseert Mussar Nederland in samenwerking met TMI (The Mussar Institute) een Europese Moessarbijeenkomst via Zoom.

Traditioneel organiseert TMI jaarlijks een Mussar Kallah in Amerika. Een Kallah is een soort Joodse conferentie en normaliter vindt die begin december plaats. Door de coronapandemie werd die in 2020 gehouden via Zoom en livestreams.

Vanwege het tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Europa heeft men besloten om in 2021 een Europese versie te houden, eveneens via Zoom. Dat wil zeggen dat er op zondag 25 april twee workshops worden gegeven.

Elke workshop wordt voorafgegaan door een sjioer (les of lezing) door een Moessarleraar, waarna de deelnemers aan de hand van leer- en doemateriaal in groepjes met het aangeboden materiaal aan de slag gaan.

De workshops worden afgesloten door een wa’ad (plenaire sessie) waar we de vele meningen en indrukken en vragen met elkaar kunnen delen.

Tussen de ochtend- en de middagsessie houden we een ruime pauze.

De kosten voor deze Europese Kallah bedragen € 36,- per deelnemer. De inkomsten uit deze Kallah komen geheel ten goede aan The Mussar Institute, als tegemoetkoming in de kosten die zij moeten maken om een en ander mogelijk te maken.

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat inspireert om herdenken en vieren met elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.
Het jaarthema van 2021 is ‘Na 75 jaar vrijheid’. 

Op verzoek van het comité heeft Denker des Vaderlands Daan Roovers de jaarthematekst voor 2021 geschreven. In de tekst met als titel 'Het fundament van vrijheid' wordt de balans opgemaakt: waar staan we nu meer dan 75 jaar na de bevrijding? Hoe vrij zijn we in 2021?

Het fundament van vrijheid

" 'Gingen jullie tijdens de oorlog eigenlijk gewoon naar school?', vroeg ik onlangs aan mijn vader. Tot mijn eigen verbazing wist ik dat niet precies. Natuurlijk had ik met mijn vader, die tijdens de bezetting pal naast een militair vliegveld in het zuiden van het land woonde, regelmatig over de oorlog gesproken, maar meestal vertelde hij dan over bombardementen, over piloten en over de bevrijding. Van het dagelijks leven, de school en de mensen uit de straat wist ik niet veel."
Lees het vervolg van de tekst op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


Met de podcast van het Joods Cultureel Kwartier kun je kennis maken met de Joodse cultuur en geschiedenis. De afleveringen zijn te beluisteren als aanvulling bij  of voorbereiding op je bezoek, bijvoorbeeld aan een van onze tentoonstellingen of evenementen, of gewoon zomaar, voor tijdens een wandeling of autorit. Luister vanaf de website van het JCK of abonneer je via Apple Podcasts (iOS), Google Podcasts (Android) of Spotify.

Het Jewish Museum London heeft een online tentoonstelling gemaakt van het creatief-educatieve project Your Legacy and Me, waarin jonge bezoekers van het museum de erfenis van de Sjoa onderzoeken.
Na een bezoek aan Auschwitz-Birkenau en een verhaal van een Sjoa-overlevende kregen de junior-ambassadeurs van het museum de opdracht om door hun ervaringen te delen en de waarheid over het verleden te verdedigen ervoor te zorgen dat de Sjoa ook door volgende generaties niet zal worden vergeten.
De kinderen lieten zich voor de vormgeving inspireren door het werk van Charlotte Salomon, Leven? of Theater?

Your Legacy and Me is online te bezoeken op de website van het JML.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.