“Mijn naam is Ruth, dr Ruth, wie ben jij?"

Een verhaal uit de serie Ephraim vertelt op De Vrijdagavond

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Tijdens een van onze bezoeken aan Jeruzalem zaten mijn vrouw Tamara en ik aan het ontbijt in het King David Hotel. Ik zat met mijn rug naar de ingang. Tamara zegt: “Weet je wie de zaal binnenkomt”? Nee ik heb geen ogen in mijn achterhoofd. “Het is dr. Ruth.”

Even later loopt een heel kleine vrouw langs onze tafel helemaal naar achteren. “Wil je haar bij ons aan tafel hebben?”, vraag ik in mijn onschuld, want het antwoord wist ik al van tevoren: stel je niet zo aan. Tot mijn verbijstering zegt Tamara: “Ja, dat vind ik leuk.”

Ik spring van mijn stoel en loop naar haar tafel achterin de zaal, Jammer, maar de meneer aan een tafel naast haar had hetzelfde idee en haalt haar naar zijn tafel. Truc mislukt. Ik loop weer terug en eindig mijn ontbijt.

We zijn klaar. Tamara vraagt: “Wil jij in de lobby even een auto regelen die ons naar de airport brengt?” “Dan ga ik vast mijn tanden poetsen.”

Er staan een paar mensen in de rij bij de hotelreceptie waarachter ik mij aansluit. Altijd gezellig hier in het King David, net een grote familie. Achter mij gaat een mobieltje af. Er wordt hardop gesproken in het Ivriet: “Voor vanavond? In Jeruzalem? De Israel Philharmoniker? Ik zal het even vragen.”

Luid over mijn schouder heen klinkt een schelle stem richting receptionist. “Kun je nog twee plaatsen regelen voor vanavond voor de Israel Philharmoniker”? Nee, was het antwoord, het is helemaal uitverkocht. Waarop ik mij omdraai en niemand zie, maar beneden me staat een minuscule dame, dat moet dr. Ruth zijn.

“Wil jij voor vanavond twee kaartjes hebben?” vraag ik. Zij is nog steeds aan de telefoon. Ik vervolg: “Er staat een jongeman voor me, die zegt dat hij misschien kaartjes kan regelen.”

Dr. Ruth beëindigt haar gesprek. “Kun jij iets voor mij regelen?" “Ik kan het wellicht proberen,” antwoord ik. Ik bel een vriendin die in het bestuur zit van het orkest. Krijg ik eerst de wind van voren waarom ik me niet eerder heb gemeld. “Kan ik voor vanavond twee kaartjes krijgen voor het concert in Jeruzalem?" “Ja", is haar antwoord. "Ze zijn niet voor mij maar voor een kennis. Kan ik ze per creditcard betalen?”, vraag ik. Dat is geen probleem. Ik draai me om naar dr. Ruth, en zeg “Ik heb twee kaartjes geregeld. Pak je creditkaart.” “Die ligt op mijn kamer, kom maar even met me mee,” nodigt ze me uit. Momentje, ik moet eerst even een auto regelen die ons naar de airport brengt. Drie minuten later lopen we naar de lift. “Mijn naam is Ruth, wie ben jij?" “Ephraim uit Amsterdam.”

Lees het vervolg van dit verhaal in De Vrijdagavond van 2 juni 2022.

Item in samenwerking met De Vrijdagavond.

De Vrijdagavond is een onafhankelijk Joods magazine voor heel Joods Nederland. De doelstelling is om – in de geest van De Vrijdagavond – Joodse lezers kosjer geestesvoedsel verschaffen, onderhoudende en inhoudsrijke Joodse lectuur om het traditionele Jodendom te dienen en de kennis ervan te verspreiden. Zo stond het in De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad verschenen van 1926 tot en met 1932. Wij zien de huidige De Vrijdagavond als een herleving van dit illustere weekblad.



meer informatie: devrijdagavond.com
Logo samenwerking 'De Vrijdagavond'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.