Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met opmerkelijke berichten uit de Joodse wereld

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Wie onlangs internationaal gevlogen heeft, zal het aan den lijven hebben ondervonden: rijen zover het oog reikt, eindeloze wachttijden, je eigen bagage zoek of bagage van anderen die niet is opgehaald. Luchthaven Ben Gurion in Israël heeft bedacht dat dat anders kan, nee, anders móet. 

Er ligt een plan om incheckbalies overbodig te maken en de wachttijden te verkorten. Als dat lukt wordt Israëls belangrijkste luchthaven in één klap een van de meest geavanceerde ter wereld. Lees meer in Weigh and tag your own baggage: Ben Gurion Airport set for digital upgrade in 2023.

Historische synagoges hebben veel te bieden, zowel voor Joodse geschiedenisfanaten als voor architectuurliefhebbers. Dankzij het wonder van de sociale media hoef je geen vlucht te boeken om enkele van 's werelds meest indrukwekkende synagoges te zien. Met een simpele scroll door Instagram kun je een virtueel bezoek brengen aan synagoges over de hele wereld, van Mumbai tot Mexico City. My Jewish Learning deed het en vond The Most Instagrammable Synagogues in the World
Elke foto verwijst naar Instagram, waar je dus veel meer schoonheid van het betreffende gebouw kunt bekijken.

Aan het begin van de twintigste eeuw was A Bintel Brief een geliefde rubriek van Der Forverts, in 1906 bedacht door eindredacteur Abraham Cahen. Lezers, vaak pas geïmmigreerde Joden uit Oost-Europa, konden anoniem vragen stellen en kregen ook antwoord. Er werd advies gevraagd over van alles en nog wat, van geldkwesties tot familiegedoe en ook religieuze en theologische problemen werden voorgelegd. Precies zoals Cahen het wilde: "every aspect of the immigrant experience."

Hij bedacht ook de naam van de rubriek: bintel is Jiddisj voor bundel, en brief kan zowel brief als brieven betekenen.

De rubriek bestond ruim tachtig jaar, en is nu in gemoderniseerde vorm terug: als podcast! Twee vrouwen beantwoorden alle vragen. Het tweede seizoen is al in volle gang. Je vindt alle afleveringen op A Bintel Brief op de website van The Forward.
De podcasts zijn te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music en Stitcher.

De strijd tegen de overvloed aan leugens over Israël en antisemitische flauwekulverhalen op sociale media is nog lang niet gestreden, schrijft Noam Koren in The Jerusalem Post. En toch biedt deze strijd ook een echte kans om de digitale arena te gebruiken voor een positieve en effectieve verandering. De pro-Israël stem wordt wel degelijk gehoord en er is een begin van een verschuiving zichtbaar. En dat is een baken van hoop in de donkere oceanen van valse, tegen Israël gerichte informatie. Lees verder in het opiniestuk Combating antisemitism, delegitimization on social media – do we stand a chance?

Voor Jonet schreef Ya’akov Almor een column over de kosten van levensmiddelen in Israël.


Het is zomer en mijn Nederlandse familieleden zijn op vakantie. "Veilig aangekomen in Frankrijk! WAZE heeft me de ellende van de Zwarte Zaterdag verkeersdrukte bespaard!", berichtte mijn broer vorige week. WAZE is een in Israël ontwikkelde navigatie-app die wereldwijd grote populariteit geniet. "Ik was in Keulen en nu in Aken waar ik met een vriendin nog even de plaatselijke Etos leegkoop omdat de prijzen hier zoveel lager zijn!", appte mijn zus een paar dagen later. Breek me de bek niet open, neigde ik terug te appen. Hier in Israël heb je elke keer wanneer je in een winkel bij de kassa komt, het gevoel dat je bij klaar daglicht beroofd wordt.

Een paar weken geleden deed ik – vlak voordat ik na zes weken samenzijn met mijn vriendin in Madrid naar Israël terugkeerde – gauw nog even wat boodschappen bij de plaatselijke Aldi. Na thuiskomst in Mitzpe Ramon kwam bij het keren van de broekzakken van mijn jeans de rekening tevoorschijn: 37,44 euro voor een redelijk volle winkelwagen. Wat zou ik daar hier in de supermarkt voor hebben betaald, vroeg ik mij af?

Lees verder op Jonet: Waarom de boodschappen in Israël zo duur zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.