De wereldwandelaars

Een verbond van idealisten

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

De wereldwandelaars
Een verbond van idealisten

Wim Willems

Amsterdam: Querido, 2020
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789021423654

Ook als e-book verkrijgbaar

Ze werden voor een dubbeltje geboren. Geestdriftige jonge mannen en vrouwen, twintigers, afkomstig uit volkswijken in Den Haag, Delft en Amsterdam. Ze vonden elkaar in hun idealen: geheelonthouders waren ze, vegetariërs, pacifisten, strijdend voor sociale gelijkheid en op zoek naar vrijheid in de natuur. Ze noemden zichzelf ‘wereldwandelaars’, en in de zomer van 1911 vertrokken ze vanaf de Dam in Amsterdam voor een voetreis van jaren. Onderweg deden ze voor kranten en tijdschriften verslag van hun avonturen – tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de kleine karavaan in Palestina met een schok tot stilstand werd gebracht.
Wim Willems, zelf opgegroeid in een arbeidersgezin, reconstrueert de strijd die de vrienden moesten voeren om los te breken uit het milieu waarin ze opgroeiden. Hij volgt de reizigers niet alleen op hun tocht door Europa en het Midden-Oosten, maar gaat ook op zoek naar de bronnen van hun idealisme en laat zien hoe het hen verging toen ze ouder werden.

Wim Willems (1951) is historicus, schrijver en emeritus hoogleraar. Eerder publiceerde hij onder meer Stadskind en Stadsblues, verhalen over de naoorlogse jeugd van zijn eigen generatie. Zijn veelgeprezen biografie van Tjalie Robinson werd bekroond met de Littéraire Witte Prijs.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.