Het eigenlijke

Gepubliceerd op: 24 maart 2021

Het eigenlijke

Iris Hanika

Amsterdam: Arbeiderspers, 2021
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789029541374
Vertaald door: Jantsje Post
Oorsponkelijke titel: Das Eigentliche

Hans Frambach, een Berlijnse archivaris, is geobsedeerd door het naziverleden van zijn land. Zijn levenswerk bestaat uit het catalogiseren en verwerken van de herinneringen van overlevenden van de Sjoa. Deze taak is zo hartverscheurend en allesverslindend dat Hans zich geen leven meer zonder ellende kan voorstellen. Toch begint hij aan de noodzaak van zijn ongeluk te twijfelen. Zijn goede vriendin Graziela zoekt het ‘eigenlijke’ in seksuele begeerte. Wanneer zij een tumultueuze liefdesaffaire beëindigt, probeert Hans een grens te trekken tussen de erfschuld van zijn land en zijn eigen ongeluk.

Iris Hanika (1962) woont sinds 1979 in Berlijn. Ze schreef voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung en publiceerde diverse romans, waaronder Das Eigentliche, dat onder meer werd onderscheiden met de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Preis der LiteraTour Nord.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.