Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Het is ieder jaar weer een verrassing wat de media nu weer over Pesach bij elkaar schrijven en sprokkelen. Tablet Magazine maakte een prachtige pagina en kondigt die aan op de homepage met de woorden For more Passover stories, dip—not once, but twice—into our holiday page. Absoluut de moeite waard!

Een pyjama met matseprint is het helemaal dit jaar, althans in de VS. Het idee is ontsproten aan het brein van Yael Buechler om de seder voor haar jonge kinderen een beetje op te leuken. Inmiddels zijn ze er ook voor volwassenen (zie elders in deze nieuwsbrief 'The Seder Song' door de Maccabeats die daarin gehuld hun Pesachliedje zingen). JTA kwam het verhaal op het spoor: Matzah pajamas are the latest trend in a long history of American Jewish branding.

Rukhl Schaechter, de uitgever van Forverts (de Yiddish Forward), maakt al bijna twaalf jaar het kookprogramma Est Gezunterheyt, samen met de Jiddisje gourmetkok Eve Jochnowitz. Daarnaast produceert ze ook Timeless Delicacies, waarin ze mensen met Joodse roots in Oost-Europa vraagt naar de favoriete recepten uit hun jeugd. En vervolgens worden die gekookt. De volgende stap was beroemdheden te vragen naar hun eetbare herinneringen aan de Oude Wereld.
Violist Itzhak Perlman kwam met het recept van de latkes zoals zijn moeder die met Pesach placht te maken. De video toont een deel van het gesprek én laat zien hoe die speciale latkes worden bereid.

Itzhak Perlman's Passover Potato Latkes

In Israël kun je wandelen waar David Goliath versloeg, waar de zon stilstond voor Jozua, waar Elia de profeten van Baäl uitdaagde, waar koning Salomo resideerde - er zijn weinig plaatsen waar níet een verhaal bij hoort. Israel21C zocht de mooiste uit en schrijft erover in 15 glorious hikes in the footsteps of the Bible.

Eytan Stibbe (1958) is de eerste Israëli die zich bij het selecte gezelschap ruimtevaarders aan boord van het ISS heeft gevoegd. Stibbe, van Nederlandse afkomst en opgegroeid in de VS en Israël, heeft een indrukwekkend track record als straaljagerpiloot. Aan boord van het ISS zal hij wetenschappelijke experimenten uitvoeren én geschiedenis schrijven voor Israël.

Lees meer in One giant leap: Eytan Stibbe becomes first Israeli to board International Space Station in JPost, en zie met eigen ogen het moment waarop Stibbes capsule contact maar met het ISS.

'Sing Us A Song For The Seder, Man!' De New Yorkse a cappella mannenzanggroep Six13 vieren deze Pesach met een bijzondere versie van Billy Joels eerste hit 'Pianoman'.

Namens hen en ons allen: Chag Pesach Sameach!

Six13 - A Billy Joel Passover

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.