HaKetoeba

Het huwelijkscontract, een komisch toneelstuk van de Israëlische satiricus Ephraim Kishon

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

HaKetoeba (1959) is het bekendste en meest succesvolle stuk van de Israëlische satiricus Ephraim Kishon, boordevol verfrissende humor én sociale kritiek.

Wat betekent het als je officieel een huwelijkscontract sluit? En wat gebeurt er als je dat belangrijke traditionele document niet blijkt te hebben?

In het toneelstuk moet het oudere echtpaar Shifra en Elimelech, kiboetsniks van het eerste uur, op zoek naar hun ketoeba, het Joodse huwelijkscontract waarin de verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw staan beschreven. Zonder dat document kan het huwelijk van hun enige dochter Ayala met haar verloofde Robert, telg uit een rabbijnenfamilie van groot aanzien, geen doorgang vinden.

Tijdens de zoektocht naar de ketoeba krijgen Shifra en Elimelech ruzie en zoekt de laatste troost in de armen van hun buurvrouw Yafa. En alsof dat de zaken niet al ingewikkeld genoeg maakt ontstaan er ook warme gevoelen tussen Ayala en Boeki, de kiboetssecretaris die is ingeschakeld om de verdwenen ketoeba op te sporen.

Zal dat allemaal nog goed komen? Dat kun je zelf zien!

Bekijk de opname van HaKetoeba uit 2017 (Ivriet gesproken, Nederlands ondertiteld) op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.