Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je niet per sé het huis uit hoeft

Gepubliceerd op: 8 september 2022

Yosl, Josi, Bergner

Deze maand verschijnt bij Amphora Books De wereld van Jantje. Felix Hess, schilder en tekenaar,1878-1943, van Sytze van der Veen. Het boek sluit aan bij de tentoonstelling U zult begrijpen dat … De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2, die vanaf 2 september een maand lang in Arti et Amicitiae te zien is. Het boek wordt op 14 september in de kunstenaarssociëteit gepresenteerd tijdens een lezing door de schrijver.

Felix Hess was meer dan dertig jaar lid van Arti et Amicitiae toen Arti zich in 1941 aansloot bij de Kultuurkamer en de Joodse kunstenaars werden uitgesloten van lidmaatschap. Voor de oorlog was Hess een Bekende Nederlander, vooral dankzij de spotprenten die hij twintig jaar lang tekende voor De Groene Amsterdammer. In zijn rubriek ‘Uit het Kladschrift van Jantje’ stak hij met zijn pseudo-kindertekeningen opgewekt de draak met alles en iedereen. Het jennende Jantje nam alle gewichtigheid op de hak en was jarenlang het geliefde enfant terrible van de Nederlandse pers.

Hess is uit ons collectieve geheugen gewist, zoals zovele Joodse kunstenaars die in de oorlog zijn vermoord. Met hun leven werd hun kunstenaarschap en veelal ook hun werk vernietigd. Van Hess zijn maar weinig schilderijen bewaard gebleven en geschriften heeft hij amper nagelaten. Eigenlijk vormen zijn ‘Jantjes’ de voornaamste bron voor de reconstructie van zijn bestaan. Ze geven een beeld van de tijd waarin ze werden gemaakt, maar ze zijn ook vermomde zelfbeelden van de maker. Dit boek toont een aantal van Hess’ spotprenten en geeft een impressie van zijn andere werk, zodat de kunstenaar weer een gezicht en een naam krijgt.

Voor en na de lezing is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken en het boek aan te schaffen.

Type:
lezing
Wie:
Arti et Amicitae en Amphora Books
Waar:
Rokin 112, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 14 september 2022
Tijd:
16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Berust het beeld van Spinoza als voorvechter van de individuele vrijheid en van de democratische staat (Jonathan Israel en anderen) op een vervalsing? Doe je Spinoza meer recht door hem te zien als een denker die scherp laat zien hoe de machtsstaat er goed aan doet een (religieuze) mythe in te zetten om het volk met list en bedrog aan zich te binden? Yoram Stein gaat met Victor Kal in gesprek over zijn boek De list van Spinoza. De grote gelijkschakeling.

Type:
debat
Wie:
Academisch Debatcentrum Spui 25
Waar:
online
Wanneer:
maandag 5 september 2022
Tijd:
online

In de serie The Essay, op BBC Radio 3, sprak dinsdagavond 30 augustus New Generation Thinker Brendan McGeever in het item Pogroms and Prejudice over de verbanden tussen antisemitisme nu en pogroms in de voormalige Sovjet-Unie en de taal die wordt gebruikt om deze vorm van racisme te omschrijven. Luister terug op de website van het programma. Downloaden kan ook in een geluidskwaliteit naar keuze.


Op 15 september verschijnt het boek Waar gaat het over als het over Joden gaat? De presentatie vindt plaats bij het Academisch Debatcentrum Spui 25.
Schrijver David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over Joden wordt gesproken – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Type:
lezing
Wie:
Academisch-cultureel Podium SPUI25
Waar:
Spui 25-27, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 15 september 2022
Tijd:
17.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.