Love it was not

Een uitzonderlijk complexe geschiedenis, vanuit verschillende perspectieven en in mixed media verteld

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De Joodse Helena Citron behoorde in 1942 tot de eerste groep van duizend vrouwen die in concentratiekamp Auschwitz belandde. Daar kwam de jonge vrouw al snel in het vizier van de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch, die smoorverliefd op haar werd. Wunsch beschermde haar waar mogelijk en sleepte haar zus Roza weg voor de poorten van de hel, maar als SS'er had hij ook een andere kant. Dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog werd Citron – die inmiddels in Israël woonde – opgeroepen als getuige in het proces tegen Wunsch.

Aan de hand van getuigenissen van inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, oudere interviewopnamen met Citron en haar zus en ook met Wunsch zelf, wordt een uitzonderlijke geschiedenis uit de doeken gedaan. Een mix van dagboekfragmenten, archiefbeelden en een collage-animatie voegen een extra visuele laag toe aan dit complexe verhaal vol grijstinten. Vanuit verschillende perspectieven wordt zo een inktzwarte bladzijde uit de Europese geschiedenis gereconstrueerd, met aandacht voor thema’s als overlevingsdrang, menselijkheid en traumaverwerking.

De documentaire Love it was not van regisseur Maya Sarfaty, ging in 2020 in première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en won de beste speelfilm bij Docaviv. Dit exclusieve onlineprogramma, georganiseerd door the Museum of Jewish Heritage in New York City, the Austrian Cultural Forum en the Israel Office of Cultural Affairs, bestaat uit een paneldiscussie met Sarfaty en producent Kurt Langbein, gemodereerd door filmprofessor Annette Insdorf van Columbia University.

Deelnemers aan dit Zoom-gesprek ontvangen een privé-link om de film in de week voorafgaand aan de discussie te bekijken.


Type:
film
Wie:
Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 20 mei 2021
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.