30 jaar Sam Spiegel Film School

Gepubliceerd op: 19 november 2020

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Dertig jaar geleden werd de eerste nationale filmacademie van Israël opgericht. Sindsdien zijn veel bekende film- en televisiemakers afgestudeerd aan de Sam Spiegel Film School in Jeruzalem. Ze veranderden de lokale industrie en vormden de motor van een ware Israëlische filmrenaissance. Ter ere van Sam Spiegels 30e verjaardag selecteerde een jury van honderd invloedrijke filmmakers de dertig beste korte films uit de geschiedenis van de academie. Alle dertig zijn ze online bekijken, helemaal gratis en voorzien van Engelse ondertiteling.

Type:
film
Wie:
Sam Spiegel Film School
Waar:
Online
Wanneer:
Tot en met 31 december 2020

Enkele aanraders:

Sabbath Entertainment (2003)

Het is vrijdagavond en sjabbat is net ingegaan. Rachel sluipt het huis uit van haar religieuze ouders om met haar seculiere vrienden naar een feestje te gaan. Het verlangen om zichzelf te ontdekken wordt abrupt verstoord door een auto-ongeluk, waardoor ze haar acties onder ogen moet komen en verantwoording moet afleggen tegenover haar ouders, de orthodoxe gemeenschap en God.

Draft (2004)

Yoav was pacifist in de jaren ‘60. Nu doet hij er alles aan om te voorkomen dat zijn zoon in dienst gaat bij het Israëlische leger. Vierentwintig uur voordat zijn zoon wordt opgeroepen ontstaat er een emotionele en ideologische confrontatie tussen vader en kind.

Cold Frost and Sunshine (2019)

De zestigjarige Margherita is een Russische immigrant. Ze werkt als bibliothecaresse op een middelbare school in een arme wijk van Jeruzalem.  Daar bouwt ze een speciale band op met de 17-jarige Nehorai, een verwaarloosde scholier die op het punt staat van school te worden gestuurd.
Margherita gelooft heilig in de kracht van poëzie en doet er alles aan om tot Nehorai door te dringen met behulp van gedichten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.