Boek: Immuun voor nepnieuws

Een tegengif voor fake news en complottheorieën

Gepubliceerd op: 18 mei 2023

Immuun voor nepnieuws
Een tegengif voor fake news en complottheorieën

Sander van der Linden

Amsterdam: Spectrum, 2023
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789000377152

Ook als e-book verkrijgbaar

Iedereen is vatbaar voor fake news. Hoe komt het dat mensen in nepnieuws geloven? De Nederlandse wetenschapper Sander van der Linden laat ons kennismaken met dit wonderlijke fenomeen en benadert het waarheidsprobleem als een virus.

In Immuun voor nepnieuws kaart Sander van der Linden dit wereldwijde probleem aan en biedt hij tegelijkertijd een oplossing. Waarom zijn we zo vatbaar voor nepnieuws? Hoe en waarom verspreidt het zich? En wat kunnen we doen om fake news te bestrijden? Het resultaat is een fundamenteel en toegankelijk werk over hoe onze hersenen worstelen met het onderscheiden van feit en fictie, en hoe we dit kunnen en moeten voorkomen.

Een deel van zijn Joodse familie ondervond de gevolgen van nazipropaganda in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hitler begon zijn propaganda ook niet met: we moeten de Joden in kampen zetten”, zegt Van der Linden in een interview met het AD. “Dat ging veel subtieler, zo van: het gaat slecht met de economie, mensen hebben honger, misschien komt dat doordat we te veel van een bepaald soort mensen hebben? Jaar na jaar na jaar werd de haat opgebouwd. En in onze tijd heb je mensen die hetzelfde doen.’’

Op woensdag 7 juni maakt Sander van der Linden ons in een online lezing voor Crescas weerbaarder tegen fake news. Mis het niet.

Immuun voor nepnieuws is verschenen bij uitgeverij Spectrum.
Prijs paperback: € 22,95, prijs E-boek: € 14,99.

Sander van der Linden is hoogleraar sociale psychologie en directeur van het Cambridge Social Decision-Making Lab aan de Universiteit van Cambridge. Zijn onderzoeken stonden onder andere in Nature en Science. Hij werkte samen met de premier van het Verenigd Koninkrijk en belangrijke technologiebedrijven zoals WhatsApp, Facebook en Google.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.