Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

Kersenbloesem in Mauthausen

Francis Baker

Den Haag: Uitgeverij U2Pi , 2021
Aantal blz.: 287
ISBN: 9789087599942

Universitair hoofddocent Nathan Sjouwerman worstelt met somberheid en heftige emoties door het oorlogsverleden van zijn Joodse familie. Hij voelt een sterke band met zijn grootvader Hartog Stern, die in 1942 is vermoord in kamp Mauthausen, een berucht concentratiekamp met het zwaarste strafregime van het nazi-kampensysteem. Om met zichzelf in het reine te komen, gaat hij op zoek naar de ware toedracht en de daders van die moord. Tijdens een zomercursus in de Verenigde Staten ontmoet hij de Joodse studente Menucha Liebeskind. Deze ontmoeting werpt een onverwacht licht op hun eigen geschiedenis en die van hun families.
Mauthausen blijkt niet alleen een gruwelijk voorbeeld van terreur maar ook de plek waar een schokkende waarheid is verborgen.

Francis Baker is het pseudoniem van het schrijversduo Tineke den Bakker en Frans le Fèvre.

Niemand is zo wakker
Historische roman over het leven van Spinoza

Andrea Voigt

Amsterdam: Uitgeverij IJ, 2020
Aantal blz.: 228
ISBN: 9789090334318

Baruch (Benedictus) de Spinoza (1632-1677) heeft veel familieleden verloren, is verbannen uit de Joodse gemeenschap en durft zijn boeken niet uit te geven uit angst voor vervolging. Heeft de grootste filosoof van Nederland zich kunnen overgeven aan het leven en de liefde – voor anderen, God en zichzelf? En heeft hij het bestendige geluk waar hij in zijn werken zo naar zocht, bereikt?

De roman Niemand is zo wakker is een interpretatie, want we kennen de wijsgeer Spinoza alleen uit zijn filosofische brieven en boeken. Maar daaruit doemt een beeld op van een fijnzinnige, weldenkende en even moedige als bange man. Iemand die zich wil overgeven aan het leven en aan het geluk, en daar tegelijkertijd mee worstelt. Hij weet waar hij het geluk kan aantreffen en wil zijn inzichten daarover met iedereen delen, maar vindt hij het in zijn eigen leven? En wat kan zijn zoektocht ons brengen?

"Iedereen staat op de schouders van reuzen, en Spinoza is voor mij zo’n reus. Iemand die je een tijdlang volgt, die je probeert te begrijpen en van wie je iets hebt te leren – om daarna verrijkt weer verder te gaan. Het schrijven van dit boek was voor mij een onmisbare stap op mijn weg. Ook ik wil mij overgeven aan het geluk, ook ik ken de worsteling daarmee; de angst, maar ook de moed die daardoorheen kan schemeren. De moed om kwetsbaar te zijn, iets van mezelf te laten zien en weer door te gaan. Ik stuur dit boek de wereld in voor wie ook de angst en de moed voelt om die weg te gaan." – Andrea Voigt

Het boek is een fijnzinnige karakterschets van Spinoza en een menselijk en actueel verhaal dat trouw is aan de historische feiten.

Andrea Voigt (1968) schrijft romans en gedichten. Ze studeerde Deense taal- en letterkunde in Amsterdam, waar ze nu haar eigen vertaal- en redactiebureau heeft. Eerder werk is verschenen bij De Geus en Voetnoot.

Passage Pyreneeën
Een vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Sarah de Vlam

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2020
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789460018671

Pola, Jean en Henriette – uit Antwerpen, Mons (Bergen) en Rumes – staan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog onbezorgd in het leven. Maar wanneer Hitler zijn tanks over Belgische bodem laat rollen, worden ze onmiddellijk meegesleept in de oorlog en de bezetting. Pola trotseert als jonge Joodse vrouw de vernederingen en discriminaties die haar gemeenschap ondergaat. Ze hoopt dat het tij zal keren, tot ze verliefd wordt. Wat moet ze doen? Blijven of vluchten?
Jean probeert zich te concentreren op zijn studies, maar zijn hoofd zit elders. Veel makkers zijn via Spanje naar Engeland gevlucht om de strijd tegen de bezetter verder te zetten. Ook hij waagt zich aan dit hachelijke avontuur.
Henriette ziet hoe haar ouders gestrande geallieerden opvangen en naar Frankrijk smokkelen. Het duurt niet lang voor ze zelf Britse piloten begeleidt. Ze neemt deel aan een Belgisch ontsnappingsnetwerk tot in Spanje. Wanneer ze wordt verraden, moet ze zelf vluchten. Samen vertellen ze een vergeten oorlogsverhaal. Passage Pyreneeën vertelt voor het eerst het verhaal van vele duizenden Belgen die de verschrikkingen van de bezetting inruilden voor een gedurfde tocht door Frankrijk, te voet over de woeste Pyreneeën, via Franco’s concentratiekampen in Spanje … naar de vrijheid. Een van onder de as geraapte getuigenis die toont dat vluchten altijd een afgedwongen keuze is. Een tocht van eenzaamheid, van moed, solidariteit en kameraadschap.

De Belgische Sarah De Vlam (1977) studeerde geschiedenis en Spaans in Gent en de geschiedenis van Spanje in Madrid. Ze woont in de Catalaanse Pyreneeën, waar ze het verhaal van de Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog op het spoor kwam.

Een interview met de schrijfster is te lezen op de website van het Vermeylenf()nds.

We werden getipt over een nieuwe uitgave van de academische uitgeverij De Gruyter: Geschichte Israels Und Judas Im Altertum, van Ernst Axel Knauf en Hermann Michael Niemann.
De schrijvers hebben een nieuw gezichtspunt op de vroegste geschiedenis van Jisraeel en Judea ontwikkeld op basis van de sociale en economische omstandigheden, inscripties en afbeeldingen uit die tijd. Ze presenteren hun bevindingen als achtergrond voor narratieven en exegese van de Bijbel. 

De belangstelling voor het Joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, groeit. De serie Joodse Huizen, Verhalen over vooroorlogse bewoners, reconstrueert de geschiedenis aan de hand van adressen. Op donderdag 15 april verschijnt deel 7 van dit gestaag groeiende papieren monument voor een verdwenen cultuur.
Ook in dit deel spelen de verhalen verspreid over heel Nederland: Amsterdam natuurlijk, maar ook Apeldoorn, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Den Ham, Roermond, Amersfoort, Varsseveld, Leiden en Zwolle zijn het toneel van deze periode in de vaderlandse geschiedenis. Het gaat over een arts in Amsterdam-Zuid en over een psychiater in het Apeldoornsche Bosch, over een zanger en over een voorzanger, over een hoedenmaakster en over een schoenmaker. Over kunstenares Fré Cohen en over een familie van musici. Over een slager, een poelier, een veehandelaar. Over de stichter van een puddingfabriek. Over doorsnee Nederlanders uit alle lagen van de bevolking.
Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door Salo Muller. Details over de presentatie volgen!

  • Bij uitgeverij Amphora Books staan voor de komende maanden prachtige titels op de planning: Vlinderboom, een poëziebundel van Lija Hirsch, verhalen van Harry Turksma, HaMaKor-rabbijn Hannah Nathans presenteert haar boek Joods worden in Nederland, Hannah Nathans Henk Pröpper beschrijft in zijn essay Het woord en het beeld de documentaire Shoah van Claude Lanzmann en een onverwachte ontmoeting opent voor Max Arpel zijn verborgen verleden. Hij schrijft erover in En toen zag ik mijn moeder.
  • In Brussel gaat zondag 21 maart het literaire Passa Porta Festival van start. Tal van internationale schrijvers geven online acte de présence. extra leuk: migration: sapiens, een evenement waarin de Belgische scenarist David Vandermeulen en de Franse tekenaar Daniel Casanave vertellen hoe ze Sapiens (2015), het succesvolle boek van Yuval Noah Harari, hebben weten te bewerken tot stripverhaal.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.