Remembering Ruth Bader Ginsburg

Haar eerste Yahrzeit

Gepubliceerd op: 7 oktober 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De opvallende Amerikaans-Joodse Hooggerechtshofrechter Ruth Bader Ginsburg was het haar leven lang met van alles oneens. Oneens met krakende, achterhaalde ideeën. Oneens met oneerlijkheid. Oneens met ongelijkheid. Toch maakte haar koppigheid haar verre van een onaangenaam mens. Vastbesloten, dat was ze wel. Bader Ginsburg veranderde de levens van velen door steeds weer voor haar mening uit te komen en op te komen voor wat volgens haar juist was.

Bader Ginsburg stond daarnaast bekend om haar enorme liefde voor muziek. Op haar eerste Yahrzeit – de herdenkingsdag van haar overlijden – presenteerde de stichting American Friends of Israel Philharmonic daarom een origineel en virtueel programma van wereldklasse.

In deze online herdenkingsdienst, die vanaf nu op internet staat, leest de beroemde Israëlisch-Amerikaanse actrice Tovah Feldshuh voor uit het kinderboek dat Debbie Levy schreef: I Dissent: Ruth Bader Ginsburg Makes Her Mark. Daarna brengt het strijkkwartet van het Israel Philharmonic Orchestra een uitvoering van Bachs Air on the G String ten gehore.

Tovah Feldshuh werd zes keer genomineerd voor Emmy & Tony awards en kreeg het eredoctoraat van Humane Letters. Voor haar theaterwerk won ze bovendien vier Drama Desks, vier Outer Critics Circle Awards, drie Dramalogues, de Obie, the Theatre World en de Helen Hayes en Lucille Lortel Awards. De keuze voor Feldshuh in dit programma is niet toevallig: ze zeer lovende reacties op haar rol als rechter Ruth Bader Ginsburg in het toneelstuk Schoonzusters.

Muziek & Spoken Word, gratis.

Type:
muziek
Wie:
Remembering Ruth Bader Ginsburg
Waar:
online
Wanneer:
dinsdag 5 oktober 2021
Tijd:
dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.