Assaf Shoshan - Home

Gepubliceerd op: 8 april 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De originele tentoonstelling ‘Home’ is het eerste retrospectief dat volledig is gewijd aan het werk van Assaf Shoshan (1973). Deze fotograaf en videokunstenaar woont en werkt afwisselend in Parijs en Tel Aviv. In zijn werk onderzoekt Shoshan een wereld waarin grenzen voortdurend verschijnen en verdwijnen, van Europa via Afrika tot aan het Midden-Oosten. Zijn portretten en landschappen ademen een raadselachtige sfeer en baden in mysterie: een wereld die zweeft tussen realiteit en fictie en doordrenkt is van een poëtische, contemplatieve maar ook sterk politieke inslag. Uiteindelijk gaat zijn werk over een universele menselijke dimensie: de zoektocht naar identiteit, het gevoel van verbanning en ergens bij willen horen.

Zelf zegt de kunstenaar hierover: “Ik ben opgegroeid in een dorp in de Sinaï dat niet meer bestaat. Ik heb meerdere reeksen portretten, landschappen en video’s gemaakt in Israël en in de Palestijnse gebieden. In mijn werk probeer ik de vreemde politieke toestand en het dagelijkse leven van de bewoners van een samenleving aan de rand van de afgrond ter discussie te stellen. Ik maak geen oorlogsfoto’s. In mijn werk heb ik het nooit rechtstreeks over het conflict dat hier al honderd jaar heerst. Maar de ongerustheid, het wachten en de afwezigheid die gepaard gaan met deze oorlog, zijn altijd op mysterieuze wijze aanwezig. Ik stel vragen over identiteit en ergens toe behoren, het gevoel van vreemdheid. Mijn blik is gekleurd door mijn eigen geschiedenis als kleinzoon van immigranten en vluchtelingen, die zelf de keuze heeft gemaakt om in een vreemd land te gaan wonen. Wat ik wil tonen, is de kwetsbaarheid van het leven in het hedendaagse Israël en de voorlopige, tijdelijke dimensie van het menselijke lot.”

De tentoonstelling ‘Home’ is tot en met 25 april (digitaal) te zien in het Joods Museum van België.


Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Museum van België
Waar:
Online
Wanneer:
woensdag 7 oktober 2020 - zondag 25 april 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.