Blue Gold: Jeans, Indigo, and Haute Couture

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

Ya'ara Keydar is modehistorica en museumconservator. Momenteel promoveert ze in het vak Culturele Studies aan de Hebrew Univeristy van Jeruzalem. Eerder behaalde ze haar Bachelor cum laude aan het Shenkar College in Tel Aviv en een Master in Costume Studies aan de New York University. 

Tijdens de gratis Zoom-lezing Blue Gold: Jeans, Indigo, and Haute Couture neemt de Israëlische modehistorica je mee op een reis door de geschiedenis van het 'blauwe goud'. 

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Jaarlijks worden over de hele wereld duizenden tonnen indigo geproduceerd. Deze duizelingwekkende hoeveelheid blauwe textielverf duidt op de definitieve plek die blauwe spijkerbroeken binnen de modewereld hebben ingenomen. Bijna 150 jaar na het ontstaan van de zogenoemde denim jeans, worden wereldwijd elk jaar naar schatting 450 miljoen spijkerbroeken verkocht.

Hoe zit het eigenlijk met de historische ontwikkeling van de spijkerbroek? Ooit werden jeans alleen gebruikt als werkkleding; tegenwoordig heeft bijna iedereen minstens één paar in de kast en schitteren er zelfs haute couture exemplaren van topontwerpers op de catwalk.

De Zoom-lezing maakt onderdeel uit van  de randprogrammeringvan de tentoonstelling Levi Strauss: A History of American Style in het Contemporary Jewish Museum van San Francisco.

Keydar was conservator van de tentoonstellingen NY Fashion Rediscovered en Je t'aime, Ronit Elkabetz voor het Design Museum Holon.

Type:
lezing
Wie:
Cultural Jewish Museum
Waar:
Online
Wanneer:
zondag 13 juni 2021
Tijd:
18.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.