Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 7 juli 2022

Kveller dook in de geschiedenis van het Jiddisje woord 'sjmatte' (shmatte). Wat de schrijver van het artikel ontdekte, kwam terecht in An Ode to the Shmatte, a Simple Yiddish Word With Many Meanings. Een sjmatte kan vele vormen aannemen, zo blijkt, van een keukendweiltje tot een babydekentje ...

Geen enkele van de songs die de geliefde Canadese folkzanger Leonard Cohen schreef in zijn vijftigjarige carrière werd zo succesvol als 'Hallelujah'. Je hoort het op bruiloften, begrafenissen, in religieuze diensten, in zangwedstrijden en alles wat daar tussen in zit. De song werd al minstens driehonderd maal gecoverd.

En nu is er de documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song. The Jerusalem Post wijdt er het artikel New documentary gives ‘Hallelujah’ back to Leonard Cohen, and to Judaism aan.

De docu was op IDFA 2021 al te zien.

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song, de trailer

In juni is aan de websites joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl een zeer groot aantal pagina’s toegevoegd. In Rotterdam waren nog tien straten niet geïnventariseerd, en ook een vijftal straten in Amsterdam hebben nu een eigen vermelding. Een duidelijke vraag over een bakker in Amsterdam en verhaal met nog een open einde over Jacob Peekel. 

Naast alle verhalen over gebouwen in Amsterdam ontbrak dat over het Nederlands-Israëlietisch Ziekenhuis, een blinde vlek die nu is weggewerkt.
Hendrik Spetter was kunstschilder in Rotterdam. Misschien weet iemand meer over deze grote onbekende te melden?

In de Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2022 vind je alle toevoegingen bij elkaar. De afzonderlijke website bereik je via Joods Amsterdam en Joods Erfgoed Rotterdam. Op de startpagina van deze websites kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Er is geen cultuur te bedenken of je kunt er bijgelovige gewoontes vinden die op allerlei situaties van toepassing kunnen zijn. In Nederland betekent zout morsen dat er ruzie komt, en onder een ladder doorlopen is vragen om moeilijkheden. My Jewish Learning koos acht veelgebruikte Joodse bijgelovigheden en legt uit waar ze voor dienen in 8 Popular Jewish Superstitions.

Ook het bij ons bekende 'even afkloppen' komt aan de orde.

Katharina Arrigoni weet alles van challes en heeft met haar kennis wereldwijd bekendheid verworven. Ze woont in het noordelijke kanton Aargau in Ennetbaden, een plaatsje  met 3.000 inwoners, die geen van allen - ook Arrigoni niet - Joods zijn.
Arrigoni heeft zichzelf leren challes bakken en heeft nog nooit een challe geproefd die zij niet zelf heeft gemaakt. Aan The Nosher vertelt ze het verhaal achter haar succes in How a Non-Jewish Swiss Baker’s Challah Wowed the Internet.

Arrigoni is de oprichter van Besondersgut (Duits voor 'bijzonder goed'), een bakkerij en bakschool op ongeveer 25 kilometer van Zürich. Op de website BesondersGut, Brote wie damals vind je, naast een webshop met broodnodige broodbakbenodigdheden, ook allerlei recepten voor bijzonder brood.

Op een video van nog geen minuut laat Arrigoni zien hoe ze een achtstrengschalle vlecht.

De Canadees Davd Matlow beheert de grootste collectie memorabilia van Theodor Herzl. Voor The Canadian Jewish News doet hij een wekelijkse greep in die schatkist en zet online wat hij aantreft. Lees meer in Treasure Trove: A weekly piece of our history from the collection of David Matlow

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.