Berlijn opteert voor Olympische Spelen 2036 samen met Tel Aviv

Gepubliceerd op: 10 april 2021

Honderd jaar na de dramatisch verlopen Olympische Spelen van Berlijn bestaat het idee om de Spelen opnieuw daar te organiseren. Het grootste sportevenement ter wereld zou in 2036 terug moeten keren naar de Duitse hoofdstad, maar dan wel in combinatie met onderdelen in Tel Aviv. Dit om het moderne Berlijn en het vrije Tel Aviv te laten zien. En ook om het huidige democratische Duitsland met zijn hechte band met Israël te tonen aan de wereld. In het stadsparlement van Berlijn heeft de SPD, de grootste fractie, het idee omarmd.

Vrede en internationaal begrip
Het plan komt onder meer van de Duitse Olympische Vereniging Berlijn. Senator Andreas Geisel (SPD) van Berlijn ondersteunt het. Hij staat open voor het idee voor een gezamenlijke aanvraag van Berlijn en Tel Aviv voor de Olympische Spelen van 2036. “Dit zou natuurlijk een sterk teken zijn van vrede en internationaal begrip, dat in het volle besef van onze pijnlijke geschiedenis en het afschuwelijke misbruik van het Olympische idee door de nationaal-socialisten,” aldus Geisel tegen de Berliner Morgenpost.

Geisel: “Tel Aviv en Berlijn staan ​​voor openheid voor de wereld, vrijheid en tolerantie.” Dit vormt volgens hem een goede basis een gezamenlijke aanvraag voor de Olympische Spelen. Hij reageert op een opiniestuk in dezelfde krant van voorzitter Richard Meng van de Duitse Olympische Vereniging Berlijn en directeur Frank Kowalski van de organisatie van de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn van 2018. Volgens hen zouden beide steden samen een gooi moeten doen naar de organisatie van de Spelen van 2036.

Israël positief
Het Israëlische Olympisch Comité verwelkomt het Duitse idee, maar gaat niet specifiek in of en hoe beide steden samen een aanvraag zouden moeten indienen. ‘Het houden van de Olympische Spelen in Berlijn, honderd jaar na Hitlers Olympische Spelen van 1936, zal ons herinneren aan de donkere tijden die we hebben meegemaakt en de wereld een sterke boodschap insturen over de waarden die we hoog moeten houden’, stelde het Comité zondag in een persbericht.

De kans dat Berlijn onderzoek gaat doen naar het gezamenlijk willen organiseren van de Spelen van 2036 is aanzienlijk toegenomen nu de SPD het idee heeft omarmd. De sociaaldemocraten zijn al jaren de grootste partij en leveren de burgemeester. Sinds het begin van de jaren 2000 regeren ze de Duitse hoofdstad samen met de Groenen en Die Linke. Het is de vraag of deze twee partijen links van de SPD een groot en commercieel sportevenement zoals de Olympische Spelen in Berlijn zullen accepteren. In de stad heerst nog veel armoede en ook is de schuldenlast van de stad erg hoog. Twee jaar geleden werd de kandidatuur voor 2036 al eens geopperd en toen waren veel Berlijners tegen.

Referendum
Volgens de nieuwe regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) mogen meerdere landen voortaan de Olympische Spelen organiseren. Dat komt omdat met de jaren is gebleken dat het moeilijk was om in kleinere landen het evenement te houden. Met name in Europa is er veel weerstand tegen het dure en grote evenement, waarvan bekend is dat de stadions na afloop veelal leeg staan.

Lees het vervolg van het artikel Berlijn opteert voor Olympische Spelen 2036 samen met Tel Aviv op Jonet.nl.

Item in samenwerking met Jonet.
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.