Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media.

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

Museum Het Joodse Schooltje Leek is in juni 2022 getroffen door online bankfraude. Een cybercrimineel deed zich telefonisch voor als medewerker van de bank met de mededeling dat de rekening in gevaar was en criminelen waarschijnlijk geld van de rekening af zouden halen. Achteraf bleek de bankrekening volledig te zijn geplunderd. Helaas is de bank, ook na diverse gesprekken, niet bereid het ontvreemde bedrag te compenseren.
Om te voorkomen dat Museum Het Joodse Schooltje failliet gaat en na 27 jaar zijn deuren moet sluiten is er besloten een doneeractie te starten. Dit in samenwerking met alle vrijwilligers van Het Joodse Schooltje en het 4-Mei Comité, welke zich logischerwijze enorm betrokken voelt bij het schooltje.
Wie wil helpen het Joodse Schooltje open te houden kan een bijdrage te storten op rekening IBAN: NL17 INGB 067 017 67 88 t.n.v. Samuel Levie Stichting, o.v.v. Ondersteuning Museum Het Joodse Schooltje’.

Op de website van Het Joodse Schooltje zie je wat het museum allemaal doet.

Jeroen Sprenger van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie wees op zijn Facebookpagina op de toegankelijkheid van persoonskaarten van tussen 1939 en 1 oktober 1994 overledenen en de digitale gegevens van de inwoners die daarna zijn overleden. Het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) bezit de persoonskaarten* van overledenen en kan vanuit de elektronische bevolkingsregistratie ‘persoonslijsten’ genereren. Veel meer informatie vind je op de website van het CBG.

*De persoonskaart was de opvolger van de bevolkingsregistratie in de vastbladige bevolkingsregisters (vanaf 1850) en gezinskaarten (vanaf 1920). Elke persoon had vanaf een 1939 een eigen kaart bij de gemeente waar hij woonde, waarop persoonsgegevens werden bijgehouden. Op 1 oktober 1994 is Nederland overgegaan op een elektronische bevolkingsregistratie: de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), die inmiddels de Basis Registratie Personen (BRP) heet.

De Israëlische Rivi Meir, geboren in een zeer welvarende familie, maakte een opmerkelijke keus toen ze de diagnose alvleeesklierkanker kreeg. Ze besloot haar fortuin in te zetten voor zwerfkatten en deed dat zo rigoureus dat ze inmiddels geen sjekel meer over heeft. Ze heeft nu haar hoop gevestigd op een crowdfund-actie.

Aan Ynet vertelt Meir wat haar bewoog om zich het lot van de thuisloze viervoeters aan te trekken. Lees meer in Israeli cat shelter owner who was left penniless after cancer diagnosis.

Een indrukwekkend verhaal op de website van het Museum of Jewish Heritage in New York. Op 15 april 1945 was Peretz (Perry) Milbauer, sergeant in het 179ste Engineers Combat Battalion van het Amerikaanse Derde Leger, in het Duitse Remse een van de eerste soldaten die tijdens hun opmars op een groep uitgehongerde mensen stuitte. 

Dat waren van tweeëntwintighonderd overlevenden van een dodenmars die door de nazi's langs de kant van de weg waren achtergelaten.
In de brief waarin Milbauer zijn ervaringen aan zijn vrouw beschrijft, legt hij uit waarom hij in het Jiddisj schrijft.
"Lieve Blanche,
Ik moest deze brief gewoon in het Jiddisj schrijven. Waarom? Omdat al mijn Joodsheid in mij is opgekomen, ik voel mij een Jood. En omdat het om een Joodse historische situatie gaat, kan ik alleen in het Jiddisj schrijven."

Lees verder in "I Just Had to Write This Letter in Yiddish”.

Elk jaar komen kunstenaars in Nikola-Lenivets, een klein dorpje in de regio Kaluga in Rusland, bij elkaar voor de vieren van Maslenitsa. Deze feestdag, ook wel pannenkoekenfeest of boterfeest genaamd, is een Russisch feest dat aan carnaval verwant is en dat zowel een orthodox-christelijk als een heidense component heeft. Hoogtepunt is het bouwen en het vervolgens tot de grond toe afbranden van een reusachtige houten constructie. In 2022 bouwde architecte Jekaterina Poljakova een model van de Toren van Babel. Voor Snopes, een website die aan degelijke fact checking doet, was het aanleiding voor een artikel waarin de vraag wordt gesteld of het Bijbelse verhaal van de toren werkelijk verklaart waarom mensen over de hele wereld verschillende talen spreken.

Mijn eerste biefstuk in veertig jaar, luidt de kop van de meest recente column van Yvonne van Gelder op Jonet.nl. "Ik vond het best spannend om het stuk ‘vlees’ op het bord voor me aan te snijden. Het zag eruit als biefstuk, rook naar biefstuk", schrijft ze. Voor ze beschrijft hoe het haar beviel, geeft ze eerst een kort overzicht van de ontwikkeling van Israëlisch print- en kweekvlees.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.