Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al dan niet met een Joods thema.

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

1943
Het lot van de familie Pimentel

Henk Dijkman, Fokko Weerstra

Amsterdam: Amphora Books, 2020
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789064461231

1943 was een beslissend jaar voor de Portugees-Joodse familie Pimentel. Mau dook onder. De zussen Lina, Eef en Greet dachten dat het zo'n vaart niet zou lopen en werden vermoord. Jacques waande zich beschermd door de Calmeyerlijst maar kwam bedrogen uit. Nico Maurits werd gearresteerd voor illegaal wapenbezit, waarna de dodenmarsen hem fataal werden. Ella dook onder, samen met haar man en kinderen. Jet redde als directrice van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg honderden kinderen en werd in Auschwitz vermoord. Bram kwam als lid van de Barneveldgroep samen met zijn vrouw en zoon Pim in Theresienstadt terecht.

Nico en Jaap doken onder. In twaalf kleine biografieën krijgt de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog een gezicht.

Fokko Weerstra schreef in in 2017 over de geschiedenis van zijn huis aan de Sarphatikade 16 in Amsterdam en ontdekte dat de vooraanstaande arts en chirurg Mau Pimentel één van de voormalige eigenaren was. Henk Dijkman raakte betrokken bij Weerstra's speurtocht naar het verleden van zijn woonadres.

Sapiens, een beeldverhaal
Het ontstaan van de mensheid

Yuval Noah Harari

Amsterdam: Thomas Rap, 2020
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789400406391
Vertaald door: Inge Pieters
Oorsponkelijke titel: Sapiens. The Birth of Humankind

Vijf jaar geleden verscheen de Nederlandse vertaling van Sapiens, de kleine geschiedenis van de mensheid, waarmee Yuval Noah Harari de wereld veroverde. Sindsdien zijn er dertien miljoen exemplaren verkocht, waarvan 380.000 in de Lage Landen. Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave, beiden onbetwiste meesters van het stripschap, maakt Harari nu het beeldverhaal. Op een volstrekt nieuwe manier wordt de geschiedenis van de mensheid verteld.
Het vakmanschap van de gelauwerde striptekenaars, gecombineerd met de autonome blik en het eigenzinnige gevoel voor humor van Harari levert een verrukkelijk boek op.

De nu al veelgeprezen, kleurige tekeningen werden gemaakt door David Vandermeulen (1968) en Daniel Casanave (1963).

De schrijver introduceert de graphic novel zelf in een filmpje op Facebook.

Yuval Noah Harari (1976) is een Israëlisch historicus en futuroloog. In 2014 kreeg deze, tot dan toe onbekende wetenschapper gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen, wereldfaam door drie boeken: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21e eeuw. Zijn boeken kwamen uit in 45 talen; wereldwijd zijn er meer dan twaalf miljoen exemplaren van verkocht. Daarnaast publiceert hij regelmatig in de Financial Times en The Wall Street Journal en reist hij de hele wereld af voor lezingen en interviews.



Onorthodox
De schokkende breuk met mijn roots

Deborah Feldman

Amsterdan: De Geus, 2020
Aantal blz.: 336
ISBN: 9789044544176

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Patricia Piolon
Oorsponkelijke titel: Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots

Deborah Feldman groeit op in de gesloten wereld van de Satmargemeenschap in Brooklyn. Ze moet gehoorzamen aan de regels en structuren van deze streng chassidische Joden, waarin de rol van de vrouw enkel dienend is. Op haar zeventiende wordt ze uitgehuwelijkt en twee jaar later krijgt ze een zoon, maar dan is haar vrijheidsdrang niet meer te stuiten. Ze wil koste wat het kost een vrij leven leiden.

In haar aangrijpende memoires beschrijft Feldman haar jeugd en uiteindelijke vlucht uit de religieuze sekte, waarbij het soms moeilijk voor te stellen is dat deze gebeurtenissen slechts enkele jaren geleden plaatsvonden, en wel midden in New York.



Deborah Feldman (1986) publiceerde op haar 25ste haar memoires Onorthodox. Twee jaar later verscheen Exodus. Ze woont met haar zoon in Berlijn. In 2020 verscheen de miniserie Unorthodox op Netflix. Deze bewerking van Feldmans eerste boek werd een wereldwijde hit.

  • Op donderdag 5 november om 16.00 uur vindt de boekpresentatie plaats van Wacht maar. Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel en 1943; Het lot van de familie Pimentel. Je kunt erbij zijn via de livestream op jck.nl. De boeken zijn vanaf de presentatie in boekwinkels en online verkrijgbaar.
  • De naam van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 hing al een tijdje in de lucht. In het VPRO geschiedenisprogramma OVT op zondag 25 oktober werd bekendgemaakt dat Liever dier dan mens van Pieter van Os inderdaad het beste historische boek van 2020 is. Lees meer over deze eervolle prijs op Libris Geschiedenis Prijs 2020.
  • Femmetje de Wind schreef voor het literaire weblog Tzum een recensie van Oorlogsgesprekken, de erfenis van bezetting en bevrijding van Larissa Pans en Leonard Ornstein. Lees de recensie op Tzum.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.