inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 24 juli 2020

Jewish Communities of China

Jewish Communities of China, "Dedicated to preserving the history of The Jewish Presence In China", is een portal naar Sjanghai, Tianjin (Tientsin), Harbin, Hailar, Hengdaohezi, Kaifeng, Manchuria (Manzhuli), Mukden en Qiqihar, negen plaatsen in China met Joodse geschiedenis.
De website is al geruime tijd niet bijgewerkt, maar blijft interessant, omdat wordt geschreven over Joodse gemeenschappen die doorgaans ver buiten ons blikveld blijven.

De website is simpel opgezet, met een kaart van China prominent op de startpagina, waarop je kunt zien waar Joden woonden of nog steeds aanwezig zijn. De kaart is min of meer interactief, maar steden als Beijing en Hongkong leveren geen onderliggende pagina op. Als je meer wilt weten, klik je op de plaatsnaam bóven de kaart.
Op de met de plaats van je keuze corresponderende pagina is de chronologie vermeld, en waar mogelijk zijn ook foto's en andere informatie opgenomen.
Over Sjanghai en Harbin is heel veel bekend, Hengdaohezi moet het doen met één foto, net als Qiqihar en Mukden.

Dat alles zou niet beschikbaar zijn gekomen zonder Igud Yotzei Sin, de Association of Former Residents of China in Israel met een eigen pagina binnen Jews of China. Igud Yotzei Sin geeft sinds 1970 twee keer per jaar een Bulletin uit, in het Engels, Russisch en Ivriet. Oudere nummers werden per taal gescheiden gepubliceerd, #411 (2014) heeft de drie talen in één 'band'.

Op Facebook is Jews of China niet te vinden, maar Asian Jewish Life komt aardig in de buurt, en China Cultural Center Tel Aviv is nauw verbonden met de Israel-China Friendship Society.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook