inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 26 juni 2020

Rock Tanach – Bijbelse referenties in seculiere Israëlische muziek

Joodse en Israëlische poëzie en muziek worden - net als andere facetten van de cultuur - al vele jaren geïnspireerd door Hebreeuwse teksten en beelden uit Tanach. Eeuwenlang vonden fragmenten en motieven uit het Hooglied hun weg naar Hebreeuwse liefdespoëzie, maar ook naar devotionele, religieuze werken. Het gebruik van Bijbelse beelden en verwijzingen naar de figuren die de verhalen van het oude Israël bevolken, heeft echter een opmerkelijke en raadselachtige piek bereikt in niet-religieuze moderne Israëlische songteksten. Bijbelse verwijzingen in Israëlische muziek vind je vooral in razend populaire nummers uit de jaren zeventig.
Wat is er met deze figuren en afbeeldingen dat de aandacht trok van Israëlische songwriters en hen inspireerde? Wat wilden de schrijvers met het gebruik ervan bereiken of zeggen?

Studentenvereniging Sechel (UvA) heeft een zomercursus opgetuigd waarin je in acht Zoombijeenkomsten een grote verscheidenheid aan songteksten beluistert, leest en analyseert.
Samen met docent Daniel Kennemer onderzoek je voorbeelden van bijbels geïnspireerde thema's die tot de klassiekers van de Israëlische populaire muziek behoren en bespreek je de teksten.

Het lesmateriaal wordt zowel in het Hebreeuws als in vertaling verstrekt, zodat iedereen, ongeacht het kennisniveau van het Hebreeuws, kan deelnemen.

Tijdens de lessen worden songs van bekende artiesten als Chava Alberstein, Gidi Gov, Tsvika Pik, Arik Einstein, Shula Chen, Ester Ofarim, Yizhar Cohen, Zohar Argov, Idan Raichel en anderen onder het vergrootglas gelegd.
Stilistisch gezien variëren de gekozen nummers van trieste of romantische ballads tot snelle rocknummers en vertolkingen van traditionele Sefardische en Jemenitische Joodse melodieën.

Deze boeiende reeks Zoombijeenkomsten vindt plaats op de donderdagavonden 9, 16, 23 en 30 juli en 6, 13, 20 en 27 augustus.
Elke bijeenkomst begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur.

Je kunt je nu al inschrijven op onze website.
Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.


Daniel Kennemer behaalde zijn BA in Bijbelse en Klassieke Archeologie en Geografie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Tegelijkertijd volgde hij onder meer cursussen Bijbels Hebreeuws, literatuur en epigrafie. Hij is docent modern en Bijbels Hebreeuws en schrijft sinds het voorjaar van 2019 voor Times of Israel een blog gewijd aan de diepere lagen van de Hebreeuwse taal. In 2009 richtte Kennemer Mount Carmel Languages op, een taleninstituut waar lessen Hebreeuws, Arabisch en Engels worden gegeven ten behoeve van een grote verscheidenheid aan gebruiksdoelen.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook