inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 26 juni 2020

Eliëzer ben Jehoeda, de vader van het moderne Hebreeuws

De Israëlische schrijfster Tami Shem-Tov (1969) schreef in 2010 voor jongere lezers Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda, het levensverhaal van Eliëzer ben Jehoeda (1858-1922), die er zijn levenswerk van maakte om van de Hebreeuwse taal weer een levende taal te maken. Hij was van mening dat Joden in Palestina voor hun dagelijkse leven een nieuwe moedertaal moesten hebben. Zijn tijdgenoten kenden Hebreeuws alleen als de heilige taal van Tanach, en moesten dus heel wat leren om het door Ben Jehoeda ontwikkelde moderne Hebreeuws onder de knie te krijgen.

Crescas heeft in de zomermaanden een Zomerleeskring Hebreeuws opgezet: vijf Zoom-bijeenkomsten waarin je het boekje van Tami Shem-Tov onder leiding van Hannah Neudecker gaat lezen.
Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda telt zestien bladzijden en is voorzien van een Nederlandse vertaling, gemaakt door Marcella Levi. De Hebreeuwse tekst is gevocaliseerd (voorzien van klinkerpuntjes) waardoor het lezen ervan eenvoudiger wordt.
Als je kennis van het Hebreeuws het prilste begin is gepasseerd en je zonder grote problemen een tekst kunt lezen, dan is deze Zomerleeskring bij uitstek geschikt om je Hebreeuws te oefenen!

De Zomerleeskring vindt plaats op de woensdagen 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. De bijeenkomsten beginnen om 11.00 uur en duren tot 13.00 uur. We maken gebruik van het digitale ontmoetingsplatform Zoom.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook