In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 22 mei 2020

Sjawoeot, het Wekenfeest, bij Crescas

Volgende week, donderdag 28 mei om 20.10 uur, begint Sjawoeot, het Wekenfeest. Het is een van de drie Pelgrimsfeesten op de Joodse kalender, en op die dagen wordt er niet gewerkt.
De nieuwsbrief vind je dan ook niet op vrijdagochtend 29 mei in de digitale brievenbus, maar op zondag 31 mei.

Tijdens het Wekenfeest, Sjawoeot, wordt het boek Ruth gelezen. Daarin wordt verhaald hoe de Moabitische Ruth graankorrels die na de oogst op het veld waren achtergebleven, verzamelde om daarmee haar schoonmoeder Naomi en zichzelf van voedsel te voorzien. Dat duidt erop dat de gebeurtenissen zich tijdens de graanoogst afspelen, en Sjawoeot is het Joodse oogst- en pelgrimsfeest dat in de zomer valt.
Meer hierover lees je op My Jewish Learning.
Het onvolprezen Sefaria.org heeft het boek Ruth online gezet, in het Hebreeuws (met klinkerpuntjes!) en met de Engelse vertaling eronder. Leuk en leerzaam!
Als dat je toch wat te ingewikkeld is: op YouTube is een fraai getekende versie te vinden. Gemaakt door het christelijke Bible Project dat zich ten doel stelt de bijbel (OT en NT) toegankelijk te maken.
Fun facts over Sjawoeot, maar dan in Israël: op Israel21C!
En tot slot een handig overzicht van woorden die bij Sjawoeot horen.

Delen |