In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 15 mei 2020

Waarom de westerse cultuur Joden nodig heeft

Speciaal voor Crescas geeft historicus Bart Wallet een vijftal lezingen rond 'Klassiekers van de Joodse Studies' waarvoor toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap het uitgangspunt vormen.
Voor de derde lezing van maandag 25 mei om 20.00 uur koos Bart de in 2013 verschenen toonaangevende studie Anti-Judaism: The Western Tradition van David Nirenberg (1964).

Waarom gaat het in de westerse cultuur zo vaak over Joden, terwijl zij percentueel maar een heel klein aandeel van de (wereld)bevolking zijn?
Volgens Nirenberg heeft de westerse traditie van meet af aan Joden en Jodendom gebruikt als zondebok om de eigen identiteit tegen af te zetten. Er is dus sprake van een negatieve grondhouding, en daarmee is de westerse traditie vanuit de eigen positie 'aan de andere kant' dus ‘anti-Jodendom’. Maar wat is dat ‘Jodendom’ waar men zich al zovele eeuwen tegen afzet? En in hoeverre doet Nirenberg hierbij recht aan de breedte van de westerse traditie?

Wil je de lezing van Bart bijwonen via het digitale medium Zoom?
Schrijf je in op onze website. Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.

De vierde lezing in deze reeks vindt plaats op maandag 8 juni om 11.30 uur. De vroegmoderne periode als kraamkamer van het moderne Jodendom is dan het thema. Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Voor Barts tweede lezing, De botsing tussen Joodse geschiedenis en Joodse herinnering, in de serie Klassiekers van de Joodse Studies, op dinsdag 19 mei om 20.00 uur, zijn nog logins beschikbaar!

Delen |