Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 21 februari 2020

De geheimen van het chazzanoet ontsluierd: een lezing

Wat is dat toch, het effect van Joodse liturgische muziek? Kippenvel, ontroering, verwondering, wie er al kennis mee heeft gemaakt, weet precies hoe de klanken recht je hart in lijken te gaan.
De chazzan, en tegenwoordig ook de chazzaniet, de vrouwelijke vorzanger, hebben een grondige kennis van de synagogaal-muzikale tradities, het chazzanoet. En het chazzanoet is een kunst op zichzelf: de traditionele melodieën, sommige al heel oud, en de nieuwere negentiende-eeuwse vereisen alle een eigen benadering, maar altijd gedreven door een intense beleving.
Misschien het dat het wel dat zovele componisten en singer-songwriters heeft geïnspireerd.

Irwin Oppenheim, voorzanger in de Gerard Dou sjoel in Amsterdam vertelt over zijn vak op woensdag 4 maart. De invalshoek van zijn lezing is dit keer de ontwikkeling van het Amsterdamse chazzanoet van heel vroeger tot nu, en hij laat je horen dat je als chazzan veel vrijheid hebt om te improviseren, zonder de opdracht binnen de dienst geweld aan te doen.

Wie Irwins lezing in het vorige seizoen heeft gehoord zou zeker ook dit keer moeten komen luisteren: zijn verhaal is een uitbreiding van wat hij toen vertelde.
En is chazzanoet nieuw voor je: tijdens de lezing krijg je je eerste 'luistertraining', want Irwin laat je kennismaken met prachtige schitterende en inspirerende syngogale muziek en legt uit wat die muziek zo onvergetelijk en emotionerend maakt.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Delen |