Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 21 februari 2020

Antisemitisme en islamofobie, verwant, of toch niet?

Antisemitisme is dagelijks in het nieuws, op de voet gevolgd door islamofobie. Beide vormen van haat zijn, zo lijkt het wel, van alle tijden. De paraplu waaronder beide tegenwoordig en in toenemende mate tot wasdom komen, is het populisme, de politieke stijl die inspeelt op de vermeende gevoelens van 'de meerderheid', door de heersende onvrede in de schoenen te schuiven van 'de anderen'. Integratie van 'de vreemdeling' is altijd een netelige kwestie geweest, en in het heersende politieke klimaat wordt het er voor deze herkenbare groepen niet gemakkelijker op.
Professor Judith Frishman laat in haar lezing zien dat er niks nieuws onder de zon is: Joden en moslims waren altijd al een gemakkelijk doelwit en worden ook nu weer op de korrel genomen, maar de aanleiding voor en wijze waarop er tegen hen wordt geageerd zijn verschillend.

Kom donderdag 5 maart luisteren naar de verhelderende lezing Antisemitisme en islamofobie. De parallellen en verschillen. Er zijn nog plaatsen vrij, dus schrijf je snel in op onze website!

Judith Frishman (1953) is als hoogleraar Jodendom verbonden aan het Leids Centrum voor Religiewetenschap, en gaat later dit voorjaar met emeritaat. Het onderwerp van deze lezing, de verschillen en gelijkenissen in de benadering van Joden en moslims vroeger én nu, blijft ook na haar pensionering haar focus.
Professor Frishmans afscheidscollege vindt plaats op maandag 23 maart.

Delen |