Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 31 januari 2020

Hartog Beem en het levende Jiddisj

Hartog Beem was leraar Duits op middelbare scholen in Zierikzee, Dordrecht, Leeuwarden en Hilversum en kwam in de Joodse Gemeentes in die plaatsen in contact met mensen die nog Jiddisj spraken. Daar werd de basis gelegd voor de boeken die hij schreef over het Jiddisj en in het bijzonder de varianten ervan die zich in de Nederlandse taal hebben genesteld. Het zijn standaardwerken geworden, en de spelling die hij in zijn taalboeken hanteert, gold lange tijd als leidend.
Dankzij Hartog Beem is het Jiddisj in Nederland nooit helemaal uit beeld geraakt, terwijl het aantal mensen die deze taal nog beheerste, na de Tweede Wereldoorlog heel klein was geworden.
In de Joodse Bibliotheek vind je zowel het alom geprezen Jerosche. Jiddische spreekwoorden en zegswijzen uit het Nederlandse taalgebied als Uit Mokum en de Medienne (1974). Van Jerosche verscheen tot vreugde van jiddisjisten, neerlandici en andere linguïsten in 1998 de derde, gewijzigde en aangevulde herdruk, 28 jaar na de tweede.

In onze culturele agenda vind je deze week een aankondiging van een lezing over Eva en Bram Beem, twee van de drie kinderen van
Hartog Beem (1892-1987). Zij werden in februari 1944 opgepakt en gedeporteerd. Vader Hartog zou ze ruim veertig jaar overleven.

Crescas heeft enige jaren geleden de online cursus Jiddisj opgezet waarmee je in dertig korte lessen Jiddisj leert lezen en schrijven. Grammatica komt aan bod, je krijgt korte filmpjes te zien waarmee je de uitspraak van het Jiddisj leert, en oefeningen waarmee je je leesvaardigheid vergroot.

Delen |