inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 10 januari 2020

Tourist Guide to Warsaw: komedie en melodrama inéén

De spetterende voorstelling 'Tourist Guide to Warsaw' is in januari te zien in de regie van de gerenommeerde Israëlische acteur en 'comedy wizard' Iftach Ophir.
De oerversie van 'Tourist Guide to Warsaw' werd gespeeld in 1999 in het Habima Theater in Tel Aviv, met in de hoofdrol de grande dame van het Israëlische toneel Lia Koenig. Daarna ging het stuk op wereldtournee, en werd in 2013 in het Yiddishpiel Theatre in Tel Aviv in een Jiddische versie gespeeld, opnieuw met Lia Koenig als leading lady.

'Tourist Guide to Warsaw' is een donkere komedie waarin met een fikse dosis intelligente humor en tegelijkertijd op een diepgaande manier de kwestie aan de orde komt van de eerste en tweede generatie Sjoa-overlevenden en hun claims met betrekking tot tijdens Tweede Wereldoorlog geroofde bezittingen. Beide generaties moeten in het reine komen met zichzelf en met het verleden, en dat alles in een wereld waarin geld een belangrijke drijfveer dan wel schier onoverkomelijke hobbel is.

Ondertussen woedt er, temidden van alle perikelen, ook een oorlog tussen moeder Marga Weissberg en zoon Yosef. De eerste keert terug naar het Polen van haar jeugd, zoon Yosef, mislukt als echtgenoot en als kunstschilder, lijdt onder zijn jeugd die werd gedomineerd door de Sjoa en door zijn moeder.

De hoofdrollen worden gespeeld door Iftach Ophir (Yosef) en Erga Netz (Marga Weissberg) Yasmin Kedar, Nathan Yamin en Eliza Zakrzewska.

Deze even hilarische als ontroerende komedie wordt gespeeld in het Hebreeuws en is voorzien van Engelse boventiteling, en is in januari 2020 slechts zeven keer in Nederland te zien. Klik hier voor locaties en plaatsbespreking.

Delen |