Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 20 december 2019

De Golem: wie is dat, of wat?

Voor een lezing over 'Der Golem' ga je natuurlijk uit van de wereldberoemde stomme film 'Der Golem, wie er in die Welt kam' (1920) en verwacht je die vanuit cinematografisch oogpunt te bekijken, als voorloper van de moderne horror, fantasy en zelfs science fiction.

Maar je kunt ook op een andere manier naar het legendarische kleimonster kijken. Is de Golem de sterke man die belooft alles goed te maken, maar waar niemand meer controle over heeft, of is de zestiende-eeuwse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai een soort 'gekke wetenschapper' die zijn droom verwezenlijkt en dode materie tot leven wekt, maar zijn schepping niet in toom weet te houden? Of is de goedwillende rabbijn 'gewoon' een kunstenaar die de gave bezit zijn belangrijkste creatie van levensadem te voorzien?
Elke optie is interessant.

Onze docent Amir Vudka behandelt in zijn lezing 'The Golem' op donderdag 16 januari 2020 hoe de lemen reus kan worden gelinkt aan de moderne cinema én, in breder perspectief, aan onze moderne tijd.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Delen |