inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 29 november 2019

De ethiek van de Joodse traditie tegenover het denken van Plato

Na de lezing 'Door de ogen van Levinas' in december 2018, over het Joodse denken, waarin ethiek een behoorlijk eigenzinnig en zelfs revolutionair pad bewandelt, neemt Naud van der Ven je opnieuw mee in de Joodse filosofie. Geïnspireerd door Jonathan Sacks' boek Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen ontdek je dat de Joodse traditie vanuit de Tora (de Hebreeuwse Bijbel), in zijn ethiek nadrukkelijk plaats inruimt voor anders-zijn.
Dat staat in schril contrast met de leer van de Griekse filosoof Plato, waarin aan de eigenheid van het individu weinig waarde werd toegekend.

In de huidige tijd, waarin universaliteit en kenbaarheid tot norm worden verheven terwijl de diversiteit onontkoombaar is en soms tot verwarring en zelfs afwijzing kan leiden, is een ruimere visie daarop, en vooral een die steunt op oeroude wijsheid, broodnodig.

Kom woensdag 11 december naar de lezing De invloed van Plato, en laat je verrassen door die andere kijk op onze maatschappij. Klik hier om je in te schrijven!

Delen |