inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 30 augustus 2019

Canetti en Kahanoff, Joodse auteurs

Twee Joodse auteurs, Veza Canetti (1897-1963) en Jacqueline Shohet Kahanoff (1917-1979) schreven over historische gebeurtenissen die zich in hun eigen leven afspeelden. Zij deden dat op een enigszins vergelijkbare manier, hoewel op twee zeer verschillende geografische locaties en op twee heel verschillende momenten in de geschiedenis. Canetti woonde in Wenen en ontwikkelde haar gedachten in deze stad tijdens de val van de Habsburgse monarchie en de geboorte en ontwikkeling van Oostenrijk in de jaren 1910 en de vroege jaren '30.

Kahanoff leefde in Caïro, waar ze getuige was van de verzwakking van de Britse heerschappij in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, die uiteindelijk leidde tot de opkomst van Egypte als onafhankelijke staat, in 1952. Canetti werd in 1938 gedwongen in ballingschap te gaan, terwijl Kahanoff in 1940 besloot vrijwillig Caïro te verlaten.

Celine 't Hart vertelt over het leven en denken van deze twee interessante vrouwen. Zij studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hebreeuws en Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Delen |