inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 2 augustus 2019

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In De mooiste dag tekent Jamie Weisman een vlijmscherp beeld van het huwelijksfeest van Elisabeth Gottlieb en Hank Jackson en zeven van hun gasten en de wegen van het lot.
Een Jood, een christen en een moslim gaan met elkaar in gesprek over de Bijbelse figuur Mozes, de wetgever, profeet, religieus hervormer en bevrijder. Mosjé, Mozes, Moesa, de man Gods in interreligieus perspectief is de registratie van deze bijzondere ontmoeting.
De Russisch-Joodse schrijver Oeri Nissan Gnessin (1879–1913) wordt algemeen gezien als pionier van de moderne Hebreeuwse literatuur. De novelle Een zijspoor, de eerste van vier beknopte romans, is nu in Nederlandse vertaling verschenen.

In het Engels

"Een scherpzinnige, humoristische roman over liefde en sex", zo karakteriseert de Engelse krant The Guardian Fleish­man is in Trou­ble van de Amerikaanse Taffy Brodess­er-Akn­er (1975). Het verhaal over Toby Fleish­man en de grote crisis waarin zijn leven zich bevindt, wordt verteld door Lib­by Epstein, een vriendin van vroeger. Als lezer is het haast onmogelijk je te onttrekken aan de stress en spanningen in het op de klippen gelopen huwelijk van Toby en zijn bijna-ex Rachel, en ga je steeds meer meevoelen met Toby, maar ook met Libby. Zij mist in haar gezapige leventje juist iets spannends. Dat komt heftig tot uiting wanneer Rachel en Libby elkaar tegen het lijf lopen, en als lezer moet je je begrip van de gebeurtenissen herijken.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Het Joodse fonds van Gibbon Uitgeefagentschap is met ingang van 1 juli 2019 integraal overgenomen door Amphora Books. Het fonds zal onder de naam Amphora Books worden uitgebreid met nieuwe titels, waarbij de redactionele begeleiding van de voormalige Gibbon-medewerkers zal worden gecontinueerd. Amphora Books is met deze overname ook de huisuitgever van de serie Joodse Huizen, waarvan in 2020 het zesde deel zal verschijnen.
  • De Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit (1961) denkt op Literary Hub (aanrader om je op te abonneren!) terug aan haar met boeken en bossen gevulde kinderjaren.
  • "Primo Levi was meer dan een ooggetuige", schrijft nieuwswebsite WorldCrunch op 31 juli 2019, diens honderdjarige geboortedag.
  • De Jewish Book Council meldt dat bij de National Jewish Book Award nu ook prijzen kunnen worden gewonnen voor "Food Writ­ing and Cook­books."
  • In januari 2020 wordt Aan het einde van de nacht verwacht, de zesde roman van Nir Baram.

Vers uit de ramsj geplukt

Alexandra Zapruder bracht voor Geborgen bladzijden (2016) veertien onbekende oorlogsdagboeken van jonge schrijvers bijeen.
Nummers die een ziel hebben (2013) bevat de memoires van Edmund Peter ‘Mom’ Wellenstein (1919-2016), die vanwege zijn betrokkenheid bij het Delftse studentenverzet in Kamp Amersfoort belandde.
In Onzichtbare ouders (2014) bezoekt journaliste Margalith Kleijwegt de buurt in Amsterdam-West waar Mohammed B. opgroeide en naar school ging. Niet eerder werd een zo gedetailleerd beeld geschetst van de wereld van gewone allochtone gezinnen - over wie iedereen het heeft en die bijna niemand kent.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook