Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 14 juni 2019

Jiddisj, een levende taal!

Wie googelt op het woord 'Jiddisj' krijgt ruim 300.000 Nederlandstalige resultaten boven tafel, en daarbij zitten ook de spellingvarianten. Zoeken op 'Yiddish' (Engelstalig dus) levert binnen een halve seconde (!) ongeveer vijftig miljoen resultaten op.

Voor het Jiddisj is dus nog wel wat te winnen, temeer daar het merendeel van de resultaten voornamelijk verklarend is, in de trant van "het Jiddisj is een Germaanse taal, die door ongeveer drie miljoen Joden over de hele wereld gesproken wordt." En dat terwijl er zoveel schitterende literatuur in het Jiddisj is geschreven; de Stichting Jiddisj doet haar uiterste best om de Jiddisje taal, literatuur en cultuur in Nederland onder de aandacht te brengen.

Wat je misschien niet weet: het Jiddisj werd in 1999 tot officiële minderheidstaal in Europa verklaard. In de praktijk betekent dat wie Jiddisj leert, meehelpt deze taal uit het museum te houden, ook al is die meer dan duizend jaar oud.
Jiddisj leeft, en heus niet alleen in Antwerpen, Brooklyn en Jeruzalem!

Crescas geeft met de digitale cursus Jiddisj leren een voorzetje om de stap naar het leren van de taal eenvoudiger te maken. Je leert de Hebreeuwse letters lezen, en natuurlijk ook de unieke uitspraak ervan.
Met korte filmpjes en leesoefeningen kan iedereen deze meest Joodse van alle talen leren.

Als 'e-cursist' bepaal je je eigen tempo, en als iets je niet helemaal duidelijk is, kun je keer op keer teruggaan in de lesstof.

Schrijf je nu in en spreek vandaag nog je eerste woorden Jiddisj!

Delen |