inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 15 februari 2019

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
De Britse schrijfster Naomi Alderman debuteerde in 2006 met de roman Disobedience, waarin een jonge vrouw terugkeert naar de streng orthodoxe gemeenschap die ze jaren eerder had verlaten, en daar met haar herinneringen wordt geconfronteerd. Onlangs verscheen onder de titel Ongehoorzaam de Nederlandse vertaling.
1942. Het jaar van de stilte, van de Belgische auteur Herman Van Goethem, onthult een stuk Belgische oorlogsgeschiedenis, waarin het stadsbestuur van Antwerpen zich afkeerde van de Duitse bezetter en zich aansloot bij de geallieerden. "Een overdonderende bespiegeling over geschiedenis en verantwoordelijkheid", schrijft de uitgeverij.
En Arnon Grunberg probeert in Vriend & vijand. decadentie, ondergang en verlossing aan de hand van grote denkers een antwoord te vinden op de vraag of een samenleving zonder oorlog en geweld mogelijk is.

Uitgelicht

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, en dat is ultiem van toepassing op De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945. Historici René Kok en Erik Somers ontdekten tijdens de tien jaar waarin ze aan het boek werkten een onbeschrijfelijke schat aan zelden of nooit gezien materiaal. De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 vertelt een chronologisch verhaal; dit keer zijn de foto's echter geen illustratie daarvan, maar een op zichzelf staande beeldgeschiedenis.
"Het eerste fotoboek over de Holocaust in Nederland snijdt rechtstreeks in de ziel", kopte de Volkskrant op 24 januari 2019, en roemde vervolgens het monumentale karakter van het boek "[dat] wordt verder versterkt door het detail waarmee de Jodenvervolging is vastgelegd." Met de kennis van nu hebben de foto's en de verhalen nóg meer lading. Zoals de recensent in de Volkskrant zegt: "[het boek is] als een onheilssymfonie in beelden, waarbij de lezer de keel steeds verder wordt dichtgeknepen."
Een deel van de foto's is te zien op de gelijknamige tentoonstelling die tot en met 6 oktober 2019 in het Nationaal Holocaust Museum i.o. te zien is.

In het Engels

The Book of Dirt van Bram Presser (1976, Melbourne) heeft de National Jewish Book Award Debut Fiction 2018 gewonnen. De verhaallijn is complex, met wortels diep in de familiegeschiedenis van de schrijver.
Welke van de vele verhalen die om de hoofdpersonen geweven zijn, is waargebeurd, en waar zijn de tijd en de fantasie met de feiten aan de haal gegaan?

Het boek werd al verschillende malen bekroond, onder andere met de prestigieuze NSW Premier's Literary Prize. Naar aanleiding daarvan verscheen in The Sydney Morning Herald een interview met de schrijver.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • In het Goethe-Instituut in Amsterdam wordt donderdag 28 februari het boek Deze ontspoorde wereld gepresenteerd, het dagboek dat de in Nederland wonende Duits-Joodse Paula Bermann van 1940 tot 1944 bijhield. Neerlandica Elma Drayer gaat tijdens het evenement in gesprek met cultureel curator Linda Bouws, kleindochter van de schrijfster. Meer informatie op goethe.de.
  • Op woensdag 20 februari vindt op dezelfde locatie in aanwezigheid van de auteurs de boekpresentatie plaats van Zur rechten Zeit – Wider die Rückkehr des Nationalismus. Norbert Frei, Franka Maubach, Christina Morina en Maik Tändlergesprek onderzoeken in hun boek de sterke opkomst van het rechts-populisme in Europa, en bezien dat ook vanuit de lange nageschiedenis van het nationaalsocialisme. Meer informatie op goethe.de.
  • De OBA bestaat in 2019 honderd jaar, en dat wordt een bijzondere wijze gevierd. Lees meer op oba.nl.

Vers uit de ramsj geplukt

In De Jiddische politiebond (2007) geeft Michael Chabon in een dystopisch gedachte-experiment zijn fantasie de vrije loop, als hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een gemeenschap van Joden uit het oude Europa zich in de fictieve Amerikaans-Joodse staat Alaska laat vestigen. Hoofdpersonen zijn politierechercheur Meyer Landsman, de charismatische rabbijn Heskel Sjpilman en schaakwonder Mendel Sjpilman, zoon van de rabbijn.
The House of Twenty Thousand Books (2014) van Sasha Abramsky bevat de memoires van de grootvader van de schrijver, bibliofiel en fanatiek boekverzamelaar Chimen Abramsky (1916-2010).
Salomon Schijveschuurder vertelt in Katjang in Israël. Een artsenleven (2008) het levensverhaal van een in het oude Nederlands-Indië opgegroeide, avontuurlijke en slimme zoon van een Nederlandse arts die na de oorlog tijdens zijn studie in Nederland begint te beseffen wat het betekent Jood te zijn na de Sjoa, en in Israel als jonge arts aan de slag gaat.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook