inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 30 november 2018

Door de ogen van Levinas

Filosoof en Levinas-kenner Naud van der Ven zoomt in op het concept denkschaamte.
De Hebreeuwse Bijbel vertoont op sommige plaatsen een gevoeligheid die in andere oertekstverzamelingen, zoals de mythes van de Mesopotamiërs of de Grieken, onbekend is.
Denkschaamte gaat over de vraag wat er gebeurt als de ene mens denkt voor de andere en daarbij te ver gaat. Hij schendt de integriteit van de ander. Maar dankzij de denkschaamte is verzoening vervolgens heel goed mogelijk.
Het gegeven dat dit thema onbekend is in veel Westerse filosofie, verklaart waarom het werk van Levinas soms vreemd aanvoelt. Maar het maakt ook duidelijk dat Levinas iets wezenlijks heeft toe te voegen aan onze manier van filosofie bedrijven en wijsheid verzamelen. Deze avond over Levinas zal erop gericht zijn om die toegevoegde waarde zichtbaar te maken.

Naud van der Ven (1955) studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Delen |