inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 24 augustus 2018

Joodse wereldbestormers

In oktober geeft historicus Peter Demant twee lezingen waarin hij de begrippen 'niet-Joodse Jood' en 'wereldbestormer' en in het bijzonder de combinatie van de twee aan een nader onderzoek onderwerpt.
De term 'niet-Joodse Jood' ontsproot aan het brein van de Pools-Joodse communist Isaak Deutscher (1908-1967), die van mening was dat de Joodse roots van tal van toonaangevende wijsgeren, kunstenaars en wetenschappers onbewust tóch hun denken en hun kijk op de wereld bepaalden. Wie zo naar de geschiedenis kijkt, komt heel wat namen tegen. Neem Trotski, Karl Marx, Sigmund Freud en Baruch de Spinoza, om maar enkele te noemen, maar ook in de moderne tijd zijn ze te vinden.

Peter Demant neemt u in zijn lezingen Joodse wereldbestormers mee op een boeiende kennismaking met een aantal van hen, en gaat in op de vraag wat de betekenis is van de Joodse identiteit van deze mensen, die met grote passie en gedrevenheid hun ideeën najoegen. Speelt die inderdaad zo'n belangrijke rol als Isaak Deutsch meende, of ligt het toch anders? Uiteindelijk concentreert Demant zich op de vraag wat Joodse identiteit dan eigenlijk is.

Delen |