inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 10 augustus 2018

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Tel Israël is een stripboek over zeventig jaar Israël, geschreven door André Diepenbroek, voorlichter van de Israëlische ambassade. Vier scholieren winnen in het verhaal een reis naar Israël. Hun gids is professor David Horowitz, die hen meeneemt op een bijzondere tocht door het land en de geschiedenis. David Pinto en Paul Cliteur laten in Moord op Spinoza tien auteurs (onder wie zijzelf) hun licht schijnen op de bedreiging van de moderne samenleving.

In het Engels
Vandaag een boek over het moderne Hebreeuws, bij uitstek geschikt voor mensen die meer van taal willen weten dan alleen dorre grammatica en rijtjes.
How the Hebrew Language Grew is de fascinerende geschiedenis van het moderne Hebreeuws, geschreven door Edward Horowitz. Het boek verscheen voor het eerst in 1960, werd in 1993 heruitgegeven door Ktav Publishers en is nog altijd verkrijgbaar.
Horowitz gaat systematisch te werk: hoofdstuk 1, 'In the Beginning There were Words', gaat in op het ontstaan en de ontwikkeling van de taal tot hebraïcus Eliezer Ben Yehuda (1858-1922) ermee aan de slag ging en van de verstarde archaïsche taal het Hebreeuws maakte dat wij nu kennen. Leuk wordt het in hoofdstuk 2: 'From pictures - Thousands of Them - to 22 Letters'. Hier komt het ontstaan van het Alef-bet aan de orde en hoe de Grieken met de letters en de klanken aan de haal gingen.

Daarna gaat Horowitz los: hij legt uit waarom de wortel (sjoresj) van de meeste Hebreeuwse woorden uit drie letters bestaat, behandelt enkele afwijkende sjoresjiem, en verduidelijkt de lastige letters ajin, sjin en wav. Vanaf hoofdstuk 7 is het boek een grammatica, compleet met heldere uitleg, tal van voorbeelden en zelfs oefeningen.
Over Edward Horowitz als persoon is nagenoeg niets bekend. Hij was de voorzitter van de American Association of Teachers of Hebrew, de voorloper van de huidige National Association of Teachers of Hebrew (NAPH), publiceerde in 1942 Sippurim Kallim, Short Hebrew Stories, een collectie korte verhalen voor kinderen. In 1968 verscheen Sippurim La Talmid, toegankelijke verhalen, woordenlijsten en taallessen en in 1977 Words Come in Families. Horowitz was na zijn pensionering als columnist verbonden aan The Jerusalem Post, maar daar is evenmin iets over hem te vinden.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Het literaire weblog Tzum bericht over de ophef rond een gelegenheidsgedicht van de Middelburgse stadspoëet Anna de Bruyckere.
  • Het Literatuurmuseum heeft een smartphone-app gemaakt waarmee je kunt wandelen langs locaties uit het leven en werk van verschillende Nederlandse schrijvers, onder wie Arnon Grunberg.

Vers uit de ramsj geplukt

Ramsjstrip 19AUG

Acte van verlating (1988) van Lévi Weemoedt is een collectie korte tragikomische verhalen over het moderne leven. In luttele alinea's vangt de schrijver het ergste wat een mens kan overkomen: verlaten worden. Frankrijk. Land van Herinnering (2006) is een hartstochtelijke liefdesverklaring van Henry Miller (1891-1980) aan het land en vooral aan Parijs, waar hij van 1930 tot 1939 woonde en werkte en waar hij een relatie had met schrijfster Anaïs Nin. De Hongaarse filmregisseur Péter Gárdos (1948) kreeg drie dagen na de dood van zijn vader in 1998, een met twee linten bijeengebonden stapel brieven in handen die sinds 1946 niet meer waren ingekeken. Ze bevatten het verhaal van de bijzondere manier waarop zijn ouders elkaar hebben ontmoet. De brieven vormen de basis voor de roman Ochtendkoorts (2016), waarin Miklos, een Hongaarse overlevende van Bergen-Belsen, wordt verscheept naar een vluchtelingenkamp in Zweden. Hij heeft nog maar enkele maanden te leven en wil een bewijs achterlaten dat hij heeft bestaan heeft; dus gaat hij op zoek naar een echtgenote. Miklos stuurt 177 Hongaarse vrouwen die ook in Zweden zitten, een brief. De briefwisseling met Lili leidt uiteindelijk tot een huwelijk.

Delen |