inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 12 mei 2017

80plus Joden, in woord en beeld

Dinsdag 16 mei verschijnt 80plus Joden, een foto- en interviewboek over, maar vooral met twintig bewoners van het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam.

Hun verhalen zijn ontroerend, grappig, indrukwekkend, en klinken vaak ook verwarrend ‘normaal’. Tegelijkertijd bieden ze een venster op een bewogen tijd, vanuit het gezichtspunt van overlevenden van een genocide tegen de achtergrond van de wederopbouw. De geïnterviewden delen hun ervaringen, hun wijsheid en hun humor, maar er kleeft aan hun verhalen ook onherroepelijk die extra dimensie: ‘de oorlog’.
De mensen die hebben meegewerkt aan dit boek - enkelen van hen zijn hoogbejaard - behoren tot de laatsten die nog uit eigen ervaring kunnen vertellen over deze ingrijpende periode in hun leven. Elk portret wordt geïllustreerd met prachtige foto's, gemaakt door Elsbeth Struijk van Bergen.

80plus Joden geeft daarnaast een beeld van Beth Shalom als Joods verzorgingshuis. Betrokkenen van hoog tot laag, van de directeur tot de gastvrouwen, van de chef in de keuken tot de cliëntenraad, vertellen wat hen drijft om zich juist voor deze zorginstelling in te zetten. Het boek bevat, voor hen die niet zijn ingevoerd in de Joodse tradities, een uitgebreide begrippenlijst.

De gesprekken werden opgetekend tussen 2014 en 2016 door Ido Abram, met medewerking van Simon Jacobus, Karen de Jager, Shirah Lachmann, Eva van Sonderen en Sarah Whitlau.

Uit het voorwoord:
"Door ons gedurende drie jaar op dit verzorgingshuis te richten, kregen we ook meer inzicht in het raadsel van de Joodse identiteit in het algemeen en antwoorden op vragen als: Wat houdt Joden, ondanks hun talloze interne meningsverschillen, bijeen? Is het God? Zijn het de feestdagen, de sjabbat en de gebruiken? Is het antisemitisme? Is het de verbondenheid met Israël? Is het humor en zelfspot? Hebben seculiere Joden eigenlijk wel een echte Joodse identiteit? Of is dat bij hen iets vaags, dat hen nauwelijks van niet-Joden onderscheidt?
Kortom: Wat betekent het om Joods te zijn?"

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook